Igor Dodon revine la șefia PSRM, după ce a pierdut alegerile prezidențiale: Cariera politică și averea deținută

Autor: , in Actualitate / Politic / 30 decembrie, 2020, 16:01 Etichete: ,

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și-a ales, miercuri, 30 decembrie, noua conducere în cadrul celui de-al XVI-lea Congres. Astfel, Igor Dodon, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, a revenit la cârma partidului.

„S-a produs ceea ce trebuia să se producă. Îi urăm succes și toată echipa îl susținem”, a declarat Zinaida Greceanîi, după desfășurarea Congresului.

„Obiectivul numărul 1 este pregătirea partidului pentru învingerea la alegerile parlamentare anticipate”, a precizat noul lider al PSRM, Igor Dodon.

Pe 16 noiembrie, adică a doua zi după turul II de scrutin, fracțiunea parlamentară PSRM a avut o întâlnire cu ex-președintele Igor Dodon. Deputații socialiști și-au anunțat întreaga susținere în continuare pentru Igor Dodon și au propus ca acesta să revină la conducerea PSRM. În acest context, Dodon a acceptat propunerea de a reveni la șefia partidului.

Amintim că, în noiembrie 2016, Igor Dodon a renunțat funcția de președinte al Partidului Socialiștilor, după ce acesta a câștigat alegerile prezidențiale de acum patru ani. În locul lui Dodon, la data de 18 decembrie 2016, Zinaida Greceanîi a fost aleasă președintă a partidului, în cadrul celui de-al XIV-lea Congres Extraordinar al Partidului Socialiştilor.

Igor Dodon, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, a pierdut alegerile prezidențiale din această toamnă. Acesta a obținut 42,25% dintre sufragii, în timp de Maia Sandu – 57,75%.

În primul tur, în străinătate, Dodon a acumulat doar 3,65 de procente dintre voturi, fapt ce l-a determinat să declare că moldovenii din diasporă sunt un „electorat paralel”. Declarația sa a stârnit indignarea atât a moldovenilor din țară, cât și a celor din străinătate.

În ultimii 15 ani, Igor Dodon deține funcții importante în stat. A fost ministru al Economiei și Comerțului, dar și prim-vicepremier. În 2009, a ajuns deputat pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, formațiune pe care a părăsit-o în 2011. Mai exact, la câteva luni, după ce a candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a pierdut în fața liberalului, Dorin Chirtoacă.

În același an, Dodon a aderat la PSRM și a condus formațiunea. În 2016, politicianul a candidat la alegerile prezidențiale și a câștigat fotoliul de președinte al Republicii Moldova.

În perioada mandatului său de șef de stat, Igor Dodon a fost implicat în mai multe scandaluri. Anul trecut, acesta a apărut într-o înregistrare video în care ar fi vorbit cu fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, despre federalizarea Republicii Moldova.

În luna mai a acestui an, în spațiul public a apărut o altă înregistrare video în care Plahotniuc i-ar fi oferit deja o pungă lui Dodon, în care s-ar fi aflat bani, potrivit mai multor politicieni. Dodon, însă a negat informațiile și a declarat că „totul a fost doar o scenetă făcută pentru înregistrare”.

De asemenea, în calitate de președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon a oferit distincții de stat mai multor persoane controversate, între care lui Mihail Aizin, cunoscut în anii ’90 ca lider al unui grup criminal.

Totodată, șeful statului a ajuns subiectul investigațiilor jurnalistice din cauza vacanțelor sale petrecute în destinații de lux.

În declarația de avere pentru anii 2018 și 2019, candidatul independent a indicat un salariu de aproape 417 mii de lei, iar soția sa, angajată la o companie deținută de către deputatul socialist, Corneliu Furculiță, a obținut o sumă de aproape două ori mai mare. Dodon declară că deține numai o casă de 422 de metri pătrați și un teren, deși presa a scris anterior că familia sa are și alte bunuri, între care cel puțin trei mașini.

Citește și: Dodon indică venituri mai mici decât ale soției și o casă de peste 2 milioane de lei

De menționat că la începutul lunii septembrie 2020, averea și interesele lui Igor Dodon au ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate în urma unei sesizări depuse de Dumitru Alaiba. Deputatul PAS a publicat și un răspuns pe care l-a primit de la ANI, potrivit acestuia, șeful statului are deschis deja pe numele său un dosar de control.

Totodată, în februarie 2019, ANI a inițiat controlul averii și intereselor personale ale președintelui Igor Dodon la sesizarea depusă de vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, în urma investigație jurnalistice despre vacanțele de lux ale președintelui.

Amintim că în ianuarie curent Ziarul de Gardă a publicat mai multe informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în Maldive, Seychelles, Dubai sau la o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, afacere gestionată de familia procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X