Litvinenco: „Dizolvarea Parlamentului ar fi posibilă în doi timpi și trei mișcări”. Propunerea deputatului

Autor: , in Actualitate / Politic / 30 decembrie, 2020, 13:00

Deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, a venit cu un nou comentariu privind alegerile parlamentare anticipate. Legiuitorul susține că „dizolvarea Parlamentului ar fi posibilă în doi timpi și trei mișcări”, dacă deputații din actualul Parlament „ar fi de încredere și ceea ce spun ar corespunde cu ceea ce fac”.

Litvinenco opinează că o cale legală pentru a fi dizolvat actualul Legislativ este ca în următoarele zile să fie convocată ședința plenară în cadrul căreia să fie respinse solicitările de învestitură a noului prim-ministru.

„De exemplu, dacă am fi siguri că socialiștii sunt sinceri și-și doresc cu adevărat anticipate și nu ar umbla cu „suntem pentru anticipate, dar putem să votăm și un guvern de tranziție/salvare”, azi și mâine se poate convoca Parlamentul pentru a respinge cele două solicitări de învestitură, astfel încât în a 46-a zi din acest moment Parlamentul să fie dizolvat. Dar de vreme ce nu avem această siguranță și este posibil, precum a spus Dodon, ca deputații socialiști să voteze chiar și pentru o „taburetcă” doar pentru a-și păstra fotoliile, continuăm să tot dezbatem și să căutăm modalități legale de dizolvare. Inclusiv de asta acest Parlament trebuie să plece în istorie și să ne amintim de el doar în vreun film horror produs în anii următorii ani”, a punctat parlamentarul.

Amintim că, potrivit Constituției, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X