Maia Sandu i-a acord „Ordinul Republicii” post-mortem actorului Vlad Ciobanu

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Politic / 31 decembrie, 2020, 15:02

Președintele Maia Sandu l-a decorat post-mortem pe actorul Vlad Ciobanu. Distincția cea mai înaltă în stat a fost primită de către familia acestuia în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi la Președinție.

„Am trăit astăzi momente extrem de emoționante alături de copiii și fratele celui care a fost Vlad Ciobanu, întruchiparea talentului, dedicației și a sacrificiului uman în numele artei. Am vorbit despre Vlad, despre spectacolele sale de un mare curaj pe care am fost întotdeauna nerăbdătoare să le văd, despre destinul acestui artist care a ars prea repede, dar care a lăsat în urma sa lumină.

Am încercat să găsesc cuvinte care să le aline durerea, căci sunt sigură că de acolo, de sus, Vlad ar dori să-i vadă fericiți și împliniți. Ar dori să-i vadă trăind pentru aceleași idealuri și pentru aceleași valori. Talentul, dedicația, profesionalismul și onoarea trebuie repuse în capul mesei. Iar pentru a omagia meritele regretatului actor și profesor Vlad Ciobanu, i-am conferit cea mai înaltă distincție în stat, Ordinul Republicii, post-mortem.

Vlad Ciobanu a trecut în altă lume, de unde va continua să lumineze calea discipolilor în care a investit suflet, în care a educat valoare și demnitate, așa cum a făcut-o pentru propriii copii”, a comentat Maia Sandu decizia de a-i acorda regretatului actor distincția.

Actorul Vlad Ciobanu, care suferea de leucemie, s-a stins din viață în luna noiembrie, fiind internat într-un spital din Iași. Starea lui s-a agravat și mai mult după ce a fost infectat și cu COVID-19.

În ultimii ani de viață, Vlad Ciobanu a ocupat funcția de director al Centrului Național de Educație prin Artă din Chișinău. Instituție responsabilă de producerea proiectelor culturale din diverse domenii, între care arte scenice, muzică, literatură, arte plastice și media.

Vlad Ciobanu a devenit celebru, după ce pe vremea când era adoscelent a jucat rolul lui Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”.

Producția cinematografică, regizată de către Emil Loteanu, a fost realizată în anul 1987.

De asemenea, actorul a interpretat și alte roluri, între care Hamlet, Macbeth şi Don Juan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *