Top 10 cele mai răsunătoare demisii ale anului 2020 în Republica Moldova

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / Social / 1 ianuarie, 2021, 18:19

Anul 2020 a fost marcat de mai multe demisii, de la revocarea șefului Spitalului Clinic Republican în martie la demisia premierului Chicu la sfârșit de an, de la depunerea mandatului de către unii procurori, judecători și deputați, la demiterea unor funcționari publici vizați în anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice. Unele controversate, altele așteptate, demisiile au provocat reacții în societate sau au ridicat semne de întrebare. Reporterii Anticoruptie.md au radiografiat cele mai răsunătoare demisii ale anului 2020.

Demisia Guvernului Chicu

Cea mai răsunătoare demisie a anului care se încheie este cea a Guvernului Chicu. Anunțul despre depunerea mandatului a fost făcut de către însuși prim-ministrul Chicu la 23 decembrie curent, după consultările cu președintele în exercițiu, Igor Dodon și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Ion Chicu a subliniat că, în prezent, obiectivul principal este dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Interimatul este asigurat până la 31 decembrie curent.

În ziua în care Ion Chicu și-a anunțat demisia, la Parlament a fost programată o ședință extraordinară în cadrul căreia urma să fie examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu.

Directorul Spitalului Clinic Republican Timofei Moșneaga, Anatol Ciubotaru

Demisia lui Anatol Ciubotaru a fost luată în cadrul ședinței din 24 martie a Comisiei pentru Situații Excepționale, la o zi după ce acesta a organizat testarea la un laborator privat a șase angajați care îngrijeau bolnavii infectați cu Covid-19.

Premierul Chicu a declarat că demisia lui Ciubotaru a fost necesară „pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican, pentru a face față provocării în domeniul epidemiologic”.

Cardiochirurgul a aflat despre demiterea sa de la cunoscuți, după ce premierul Ion Chicu a făcut public anunțul în fața camerelor. Mai exact, a primit vestea în timp ce discuta cu un medic o strategie de tratament a unui pacient infectat cu coronavirus. Cu câteva ore înainte de a fi demis Ciubotaru, instituția pe care o conducea a fost supusă verificărilor de către inspectorii financiari. Mai mulți medici de la SCR susțineau că Ciubotaru a fost demis pentru că „ar fi deranjat” guvernarea.

Demisia „de nevoie” a șefului ANSP, Nicolae Furtună

În septembrie curent, Nicolae Furtună și-a anunțat demisia de la șefia Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP). A plecat din funcție după ce a spus în cadrul unei emisiuni televizate că persoanele decedate din cauza infecției de coronavirus erau o povară pentru ei și pentru cei din jur.

Această afirmație a fost dur criticată de societate. Igor Dodon a cerut demisia șefului ANSP, iar acesta s-a conformat. Experții au opinat că demisia lui Furtună ar fi fost doar o soluție electorală a lui Igor Dodon.

Demisia vicedirectoarei CNA

La mijlocul lunii iunie, vicedirectoarea Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo, a demisionat după doar doi ani de mandat. Două zile mai târziu, cererea de demisie a fost aprobată de Parlament.

Chireoglo nu a motivat demersul său, lucru care a ridicat mai multe semne de întrebare, potrivit deputatei Platformei DA, Maria Ciobanu.

Retragerea procurorului municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați

Procurorul municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, a demisionat în martie a anului curent. Procurorul general Alexandr Stoianoglo i-a acceptat cererea de demisie și a semnat ordinul de demitere.

Primul care a anunțat despre demisia lui Șaptefrați a fost ex-procurorul șef al municipiului Chișinău, Ion Diacov, un susținător al actualei conduceri a Procuraturii Generale.

Judecătoarea Lidia Bulgac a plecat din sistemul judecătoresc

Judecătoarea Lidia Bulgac, care timp de un an a asigurat interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, a depus cerere de demisie din sistemul judecătoresc la mijlocul lunii august. Solicitarea sa a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul ședinței din 18 august.

Socialistul Oleg Teterea și-a depus mandatul de deputat

Oleg Teterea și-a depus mandatul de deputat la mijlocul lunii mai. Demisia acestuia este legată de angajarea la un alt post ce este incompatibil cu statutul de parlamentar – cel de director al SRL Chișinău-Gaz, filială a MoldovaGaz SA. Locul lui Teterea a fost ocupat de Nicolae Pascaru, următorul pe lista PSRM pentru circumscripția națională.

Trei funcționari din raionul Criuleni, vizați în anchetele CIJM, au fost demiși

La mijlocul lunii octombrie, vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, a fost demis, cu 18 voturi ale consilierilor locali. Împreună cu el au fost demise șefa Direcției Educație a raionului, Ala Ungureanu, și șefa Direcției Finanțe, Olga Simon. Toți trei au fost vizați în materialele jurnalistice ale Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Materialul integral poate fi citit pe Anticoruptie.md .

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X