Modificări la plata primei de asigurare medicală obligatorie din salariu, începând cu ianuarie 2021

Autor: , in Actualitate / Social / 2 ianuarie, 2021, 18:00

Modul de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală de către persoanele angajate a fost schimbată. Noile modificări au intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Aceasta va fi plătită integral de angajat, în schimb angajatorul îşi va asuma responsabilitatea pentru achitarea integrală a contribuţiei la fondul de pensii.

Modificările efectuate în legislaţia privind sistemul de asigurări medicale şi sociale au drept scop comasarea contribuţiilor de asigurări sociale la nivel de angajator, ceea ce va permite repartizarea poverii fiscale între angajator şi angajat.

Astfel, dacă până acum angajatul plătea 6% din salariu pentru fondul de pensii şi 4,5% pentru asigurarea medicală, ceea ce constituia în total 10,5%, din 1 ianuarie 2021 salariatul va achita doar asigurarea medicală în totalitate, adică 9% din venit.

„Modificările sus-menţionate vor contribui la simplificarea procedurii de calcul şi achitare a contribuţiilor respective pentru angajator şi la optimizarea procesului de administrare a plăţilor”, argumentează reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Potrivit CNAM, impactul modificărilor asupra persoanelor asigurate angajate, suma plăţilor suportate se va diminua cu 1,5%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X