(doc) Alexandru Slusari: Statul a fost deposedat de activele a două întreprinderi înregistrate în Ucraina, specializate în extragerea zăcămintelor utile

Autor: , in Actualitate / Economic / Politic / 4 ianuarie, 2021, 17:45 Etichete: , , ,

Statul Republica Moldova a pierdut activele a două întreprinderi de stat înregistrate în Ucraina. Este vorba despre Cariera de piatră concasată din Pervomaisc și Cariera de pietriș și nisip din Cernăuți, anunță deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, care a prezentat ca dovadă o scrisoare a Agenției Proprietăți Publice (APP) adresată președintelui Comisiei de Anchetă a modului de exploatare a substanțelor minerale utile. 

„E strigător la cer! Ani la rând a decurs procesul devalizării acestor entități profitabile pe fundalul inacțiunilor sfidătoare ale autorităților statale abilitate. Din câte înțeleg, pe aceste fapte în Republica Moldova nici nu a fost pornit dosar penal. Evident că fără „крыша” la cel mai înalt nivel acest dezastru nu ar fi fost posibil. Eu cunosc precis cine din deputații actuali din majoritatea parlamentară se află în spatele acestei scheme criminale și muncesc acum pentru identificarea probelor”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook, într-o postare ce însoțește scrisoarea adresată comisiei de anchetă.

Deputatul a spus că la următoarea ședință a Comisiei parlamentare de anchetă va solicita audierea miniștrilor agriculturii în perioada 2015-2018 și a șefului APP. El a mai menționat că în cazul în care Procuratura Generală (PG) nu se va autosesiza după această publicație, va solicita Comisiei să înainteze un demers către PG privind inițierea anchetei penale.

Potrivit scrisorii APP, adresate președintelui comisiei parlamentare pentru investigarea metodelor de exploatare a resurselor minerale, Nicolae Ciubuc, se spune că întreprinderea de stat „Cariera de piatră concasată din Pervomaisk” din 2012 până în 2019 a fost administrată de Anatolii Danilciuk, care a adus întreprinderea într-o stare dezastruoasă: „El (n.red. – directorul) nu a prelungit licența de exploatare la timp, iar în 2015 compania a pierdut dreptul de a extrage piatră. Acum, din cauza modificărilor legislației în acest domeniu în Ucraina, licența se obține doar prin licitație și este nevoie de minim 300 de mii de euro, prețul de pornire, pentru a o obține. Agenția a concluzionat că Danilciuk nu a prelungit intenționat licența, astfel încât terții să poată avea acces la activele companiei. În plus, conform unor documente falsificate, întreprinderea a fost administrată o perioadă de fiul său, Denis Danilciuc. Datorită acțiunilor penale ale lui Danilciuk, compania a acumulat datorii pentru un milion de euro.”

Cât despre „Cariera de pietriși și nisip din Cernăuți”, licența pentru extragerea zăcământului a expirat în anul 2012 și nu a fost, de asemenea prelungită de administratorul Andrei Liseonok.

„Timp de mai mulți ani, administratorul companiei ar fi falsificat acte și ar fi influențat organele înregistrării de stat ale Ucrainei să omită înregistrarea APP în calitate de fondator al companiei, iar cu actele false a transmis în locațiune pe termen îndelungat activele întreprinderii. Ulterior acestea au ajuns în capitalul statutar al unei alte companii cu o denumire identică, fondată de administratorul companiei deținute de statul Republica Moldova”, se mai arată în scrisoarea APP.

Alexandr Slusari/Facebook
Alexandr Slusari/Facebook
Alexandr Slusari/Facebook
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X