PSRM, despre autodizolvarea Parlamentului: „Este imposibilă, or nu este prevăzută de legea supremă”
Autodizolvarea Parlamentului socialiștii o califică drept o încercare „de a trișa norma Constituțională, la care încearcă să recurgă președintele țării și deputații ei din PAS”, susține președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță.
„PSRM a pledat mereu pentru dizolvarea acestui Parlament și organizarea alegerilor anticipate, pentru a scăpa Legislativul de ultimele elemente ale regimului oligarhic. Cu toate acestea, toate procedurile trebuie să fie perfect legale”, declară Furculiță.
Totodată, socialistul spune că „autodizolvarea Parlamentului este imposibilă, or, nu este prevăzută de legea supremă”.
„În ceea ce privește sesizarea depusă de unii deputați, – în exercitarea jurisdicției constituționale, Curtea Constituțională, interpretează Constituția (art. 135 alin. (1) lit. b) din Constituție). Astfel, pentru a fi admisă o sesizare privind interpretarea Constituției, această normă, în mod logic și firesc, urmează să fie inserată în textul legii supreme, fie expres, fie, cel puțin, ca și concept.
Însă, în Constituție, pentru situația de facto creată, – nu există astfel de prevedere nici la nivel conceptual”, mai scrie Furculiță.
Liderul deputaților PSRM precizează că dizolvarea Legislativului la inițiativa parlamentarilor provoacă mai multe întrebări de procedură, referindu-se la numărul voturilor care urmează să întrunească un asemenea act, iar „analogia pentru astfel de întrebări sensibile este inadmisibilă”.
Citește și: Litvinenco: „Dizolvarea Parlamentului ar fi posibilă în doi timpi și trei mișcări”. Propunerea deputatului
Amintim că deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, a opinat ca pentru a fi declanșate alegeri parlamentare aniticipate și pentru a fi dizolvat actualul Legislativ, este necesar ca să fie convocată ședința plenară în cadrul căreia să fie respinse solicitările de învestitură a noului prim-ministru.
„De exemplu, dacă am fi siguri că socialiștii sunt sinceri și-și doresc cu adevărat anticipate și nu ar umbla cu „suntem pentru anticipate, dar putem să votăm și un guvern de tranziție/salvare”, azi și mâine se poate convoca Parlamentul pentru a respinge cele două solicitări de învestitură, astfel încât în a 46-a zi din acest moment Parlamentul să fie dizolvat. Dar de vreme ce nu avem această siguranță și este posibil, precum a spus Dodon, ca deputații socialiști să voteze chiar și pentru o „taburetcă” doar pentru a-și păstra fotoliile, continuăm să tot dezbatem și să căutăm modalități legale de dizolvare. Inclusiv de asta acest Parlament trebuie să plece în istorie și să ne amintim de el doar în vreun film horror produs în anii următorii ani”, a punctat parlamentarul.
Amintim că, potrivit Constituției, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.
Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Comentarii