Unele prevederi din Legea cu privire la medicamente, aprobată de PSRM și deputații din Pentru Moldova, suspendate de CC

Autor: , in Actualitate / Politic / 5 ianuarie, 2021, 11:22

La sesizarea deputaților fracțiunii Partidului Democrat (PD), Curtea Constituțională a suspendat unele prevederi din Legea cu privire la medicamente, până la examinarea cauzei în fond.

Prevederile suspendate se referă la completarea și modificarea articolului 61 „Catalogul național de prețuri” din Legea nr. 1409 din 17 decembrie 1997 cu privire la medicamente.

„Curtea urmează să se pronunţe asupra aspectelor pe care le-am sesizat drept neconstituţionale: farmaciile ambulante, scumpirea medicamentelor şi faptul că acestea pot fi vândute de oricine, nu doar de farmacişti. Până la decizia înaltei Curţi, medicamentele vândute cu prescripţie medicală nu se vor scumpi, aşa cum planifica alianţa Dodon-Şor”, a declarat liderul PDM, Pavel Filip.

Democrații susțin că aceste prevederi pot „provoca o scumpire inevitabilă a preţului la marea majoritate a medicamentelor de pe piaţa farmaceutică a Republicii Moldova, inclusiv prin liberalizarea preţurilor la medicamentele OTC, cu excepţia celor care se prescriu şi se eliberează pe bază de prescripţie medicală (reţetă) fără a ţine cont de limitele adaosurilor comerciale la medicamente prevăzute de Legea cu privire la activitatea farmaceutică”.

Potrivit deputaţilor democraţi, aceste proiecte pun în pericol sănătatea populaţiei şi comportă riscuri pentru securitatea farmaceutică a statului. Respectivele legi au ca obiect de reglementare – crearea condiţiilor preferenţiale de funcţionare a farmaciilor mobile, fără personal farmaceutic, în care să fie comercializate medicamente fără reţetă (OTC) şi, în mare parte, să nu fie supuse plafonării preţului. Liberalizarea preţurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), va provoca scumpirea rapidă a acestora, lucru inadmisibil, mai ales în actuala criză pandemică.

Citește și: „Coaliția Dodon-Șor dăunează grav sănătății dumneavoastră”: Inițiativa privind farmaciile mobile, atacată de PDM la CC

Amintim că inițiativa legislativă care se referă la activitatea farmaciilor mobile a fost votată în lectură finală, în ședința de la miezul nopții din data de 16 decembrie, de foștii deputați Pro Moldova, actualmente membri ai Platformei „Pentru Moldova” și cei din Partidul Șor.

Vezi și: „Vor avea un impact foarte grav asupra sănătății populației”. Specialiștii din medicină critică modificările cu privire la activitatea farmaceutică

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X