A decedat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai. Mesajul de condoleanțe al Oficiului Avocatului Poporului

Autor: , in Actualitate / Social / 6 ianuarie, 2021, 13:58

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a decedat la vârsta de 69 de ani. Informația a fost confirmată pentru COTIDIANUL de către șefa Secţiei promovarea drepturilor omului relaţii internaţionale şi comunicare, Natalia Vișanu. Deocamdată nu a fost anunțată oficial care ar fi cauza decesului. Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Doina Gherman, spune că Mihail Cotorobai era infectat cu COVID-19 și ar fi decedat din cauza complicațiilor.

Membrii Oficiului Avocatului Poporului au publicat pe pagina de Facebook a instituției un mesaj de condoleanțe.

Cu profundă durere am aflat despre moartea Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai. Militant convins pentru dreptate, echitate și progres social, Mihail Cotorobai a fost omul care nu s-a temut să spună adevăruri și să pledeze cu fermitate pentru supremația legii, a drepturilor omului și democratizarea societății.

Deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a stat la baza edificării statului independent Republica Moldova, în postură de judecător al Curții Constituționale a vegheat respectarea normelor Legii Supreme, în calitate de profesor universitar a educat generații de juriști.

În perioada de activitate în calitate de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai a contribuit substanțial la dezvoltarea Oficiului Avocatului Poporului și la promovarea intransigentă a valorilor drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

În cei cinci ani de exercitare a mandatului de Avocat al Poporului, Mihail Cotorobai nu a ezitat să-și facă publică opinia sa, în mod obiectiv și tranșant, atunci când au existat amenințări pentru drepturile și libertățile fundamentale, statul de drept și democrația în Republica Moldova.

Am apreciat întotdeauna curajul, perseverența, principialitatea și determinarea cu care Mihail Cotorobai a știut să facă față unor situații dificile, punând mai presus de orice valoarea și demnitatea umană, interesul oamenilor și al țării în ansamblu. Persoană cu distinse calități umane, Mihail Cotorobai a fost un coleg și un manager înțelept, îngăduitor, grijuliu, responsabil și respectuos.
Mihail Cotorobai va rămâne în memoria noastră ca un Avocat al Poporului care a contribuit la ridicarea prestigiului și credibilității Instituției Naționale pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.
Exprimăm sincere condoleanțe familiei, apropiaților și prietenilor celui care a fost Mihail Cotorobai.
Dumnezeu să-l odihnească în pace
”, se menționează în mesajul membrilor echipei Oficiului Avocatului Poporului.

Deputata Doina Gherman a menționat că lui Mihail Cotorobai „nu i-a fost frică să critice guvernările care călcau în picioare drepturile omului, a fost incomod pentru toţi deţinătorii puterii, apărând cu mult curaj cetăţenii”.

Mihail Cotorobai s-a născut la 25 martie 1951, în satul Puhoi, Ialoveni, Republica Moldova. În anii 1968-1973 și-a făcut studiile la facultăţile de drept ale Universităţii de Stat din Moldova şi Universităţii de Stat din Leningrad (Sankt-Petersburg).

Acesta a fost Avocatul Poporului începând cu 3 aprilie 2015.

Titluri onorifice și Distincţii de Stat ale lui Mihail Cotorobai: Om Emerit; Medalia „Meritul Civic”; Ordinul de Onoare; Ordinul Republicii.

În memoria Avocatului Poporului, Mihail Cotorobai

Cu profundă durere am aflat despre moartea Avocatului Poporului,…

Publicată de Oficiul Avocatului Poporului pe Miercuri, 6 ianuarie 2021

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X