Mai mulți deputați PSRM vor participa la monitorizarea alegerilor parlamentare din Republica Kazahstan și Republica Kârgâză

Autor: , in Actualitate / Politic / 6 ianuarie, 2021, 19:04

Deputații PSRM Vasile Bolea, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, și Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, sunt parte a misiunii de observatori ai Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (AIP CSI), care va monitoriza alegerile pentru Majilis – camera inferioară a Parlamentului din Kazahstan, programate pentru duminica, 10 ianuarie.

Misiunea AIP CSI  este formată din 19 de observatori din state membre ale CSI. Aceștia vor monitoriza scrutinul alături de alți 53 de reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

De notat că la 21 octombrie 2020, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a semnat decretul care prevede organizarea alegerilor parlamentare pentru Majilis pe data de 10 ianuarie 2021.

Majilis, camera inferioară a Parlamentului kazah, este format din 107 deputați aleși pentru un mandat de cinci ani. Camera superioară este Senatul Kazahstanului, cu 47 de membri.

Iar deputații socialiști Nicolae Pascaru, membru al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și Marina Radvan, membră a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, participă, în perioada 7-12 ianuarie curent, la monitorizarea alegerilor prezidențiale anticipate din Republica Kârgâză, planificate pentru duminică, 10 ianuarie.

Cei doi deputați fac parte din misiunea Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (AIP CSI) de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Kârgâzstan.

Scrutinul din acest an va fi monitorizat de 113 observatori internaționali din Austria, Armenia, Azerbaidjan, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Pakistan, Federația Rusă, Tadjikistan, Turcia, Uzbekistan și alte țări.

Acordul privind înființarea Adunării Interparlamentare a CSI a fost semnat la 27 martie 1992. Din 1994, reprezentanții AIP CSI participă la observarea alegerilor președinților, deputaților parlamentelor naționale și a referendumurilor naționale. Din AIP CSI fac parte Parlamentele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X