Haos la Washington, în timpul validării alegerilor prezidențiale. Simpatizanții lui Trump au asediat clădirea Capitoliului

Autor: , in Actualitate / Externe / 7 ianuarie, 2021, 10:35 Etichete: , , , , ,

Congresul SUA s-a întrunit miercuri pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden. Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat  în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, transmite EFE, citată de Agerpres.

În timpul numărării voturilor, susținătorii preşedintelui Donald Trump au pătruns miercuri în clădirea Congresului Statelor Unite după ce au dărâmat mai multe garduri de securitate şi s-au confruntat cu poliţia, care a fost depăşită de evenimente, provocând scene de haos în capitala SUA.

Ulterior, aceștia au pătruns în plenul Camerei Reprezentanţilor, care fusese deja evacuată, şi s-au implicat într-o confruntare armată cu agenţii de securitate de la Capitoliu, care au transmis că au auzit focuri de armă. Aceștia au umblat în actele oficiale ale acestora. Aceștia au lăsat și un mesaj scris pe birou președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. „Nu vom da înapoi”, i-au scris protestatarii care au intrat cu forța în clădirea Capitolului.

Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump le-a cerut protestatarilor să evite violenţa, după intrarea manifestanţilor pro-Trump la Capitoliu, atmosfera fiind extrem de tensionată.

Liderii occidentali s-au arătat îngrijorați de situația de la Washington.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a scris pe Twitter: „Scene șocante în Washington, D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat”.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat îngrijorarea cu privire la violențele din capitala SUA. „Evident că suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut. Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și sper că totul va reveni la normal în scurt timp”, a spus Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver.

Premierul olandez Mark Rutte a scris pe Twitter: „Imagini oribile la Washington. Dragă Donald Trump, recunoaște-l azi pe Joe Biden ca președinte”.

Heiko Maas, ministrul german de Externe, a afirmat că inamicii democrației se bucură la imaginile cu violențele din SUA și a făcut apel la Donald Trump să accepte decizia alegătorilor. „Inamicii democrației vor fi încântați de aceste imagini șocante din Washington DC. Trump și susținătorii săi trebuie să accepte în cele din urmă decizia alegătorilor americani și să nu mai încalce democrația”, a scris el pe Twitter.

David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat că „scenele de la Capitoliul SUA sunt profund îngrijorătoare. Votul democratic trebuie respectat. Suntem convinși că SUA se vor asigura că democrația va fi protejată”.

„Congresul SUA este un templu al democrației. Să fim martorii scenelor din Washington DC este șocant. Avem încredere că SUA vor asigura un transfer pașnic de putere către Joe Biden”, a reacționat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Premierul britanic Boris Johnson a catalogat scenele din Congresul american ca fiind „rușinoase”. „Statele Unite susțin democrația în lume, iar acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii”, a completat el.

Agenția de presă Anadolu relatează că „Turcia invită toate părțile din SUA să fie moderați, să aibă bun simț pentru a depăși această criză poitică internă”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X