Deputatul Igor Munteanu, fost ambasador la Washington, despre insurecția din SUA: Sunt obligați să asigure transferul pașnic al puterii

Autor: , in Actualitate / Politic / 8 ianuarie, 2021, 16:57

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a comentat asaltul asupra Capitoliului, în ziua confirmării în Congres a victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, menționând că „atunci când cei aflați la putere pierd alegerile, ei sunt obligați să asigure transferul pașnic al puterii spre cei care le-au câștigat”.

„În legătură cu evenimentele tragice din Washington DC, sunt consternat să constat cât de fragile pot fi procesele democratice și cât de mare este nevoia de unitate”, a comentat Munteanu.

Deputatul Platformei DA mai menționează că acțiunile par să fi fost stimulate și îndreptate să compromită confirmarea rezultatelor finale ale ultimului scrutin din SUA.

Iată constatările deputatului:

1. Pluralismul politic și competiția liberă de idei definește fundamentul oricărei democrații reprezentative. Alegerile libere și corecte oferă legitimitate decidenților în oricare stat, mare sau mic, care vor intra în serviciul public în rezultatul votului popular, iar atunci când cei aflați la putere pierd alegerile, ei sunt obligați să asigure transferul pașnic al puterii spre cei care le-au câștigat.

2. Acțiunile de guerillă politică din 6 ianuarie, 2021, par să fi fost stimulate și îndreptate să compromită confirmarea rezultatelor finale ale ultimului scrutin, deconspirând astfel intențiile acestor grupuri de protest, discursul de ură și recurgerea la violență, care nu pot fi decât anti-democratice și adversare interesului public.

3. Sunt convins că cetățenii americani vor găsi cea mai bună soluție pentru a rămâne vigilenți asupra calității proceselor democratice. Am încredere în reziliența statului și societății americane, care nu vor ceda ceda șantajului, populismului ori xenofobiei, indiferent de sorgintele sale ideologice. Ne dorim cu toții reziliență, solidaritate și încredere în unitatea valorilor democratice, salutându-i pe cei care le prețuiesc și detestându-i pe cei care-și doresc să le distrugă.

4. Libertatea va fi respectată și protejată numai atunci când cetățenii respectă legea, iar legea îi respectă în egală măsură. Pentru că democrația este un proces, și nu o sțație terminus, nici un stat, cât de mare nu ar fi el, nu ar trebui să obosească de prea multă democrație, și nici de prea multă autosuficiență.
Și astăzi, ca și acum 30 de ani în urmă, reținem conținutul profetic al unui slogan care inspira recâștigarea libertății noastre în 1989, la fel cum acest slogan ținea trează conștiința națională a patrioților polonezi în 1831 ”Pentru libertatea noastră și a voastră”! ‘W imię Boga za Naszą i Waszą Wolność!

Între august 2010 și iulie 2015, Igor Munteanu a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite, Canada și Mexic.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X