Demers către două instituții de stat din Rusia, emis de președinta Comisiei parlamentare Laundromat

Autor: , in Actualitate / Politic / 9 ianuarie, 2021, 14:01

Președinta Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, Inga Grigoriu, a emis un demers către două instituții de stat din Federația Rusă cu scopul de a „afla dacă există vreo reticență privind colaborarea pe marginea investigației pe subiect”.

Pe lângă detaliile noi, necunoscute, și unele date cu caracter personal, sume de bani, nume de companii benficiare care încă nu pot fi dezvăluite, în cea mai mare parte în cadrul audierilor de tip închis cu reprezentanții SPCSB, Comisia a ascultat informații cunoscute publicului.

Demersul către instituțiile din Rusia este, însă, motivat prin faptul că reprezentanții Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării de Bani au afirmat că s-au făcut nenumărate adresări către Federația Rusă (și către alte jurisdicții străine, unde ajungeau banii spălați prin intermediul instituțiilor financiar-bancare din R. Moldova), dar responsabilii de acolo nu doreau să colaboreze, cel puțin la acea etapă (curios este că nici celelalte jurisdicții străine nu s-au grăbit să recunoască caracterul ilicit al acestor surse financiare)”, a scris într-o postare deputata Platformei DA, Inga Grigoriu.

Citește și: Președinta Comisiei parlamentare „Laundromat” așteaptă răspunsuri în scris de la Stoianoglo. I-au fost adresate peste 20 de întrebări (DOC)

De menționat, Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată la data de 30 noiembrie 2020 prin Hotărârea nr. 9 a Parlamentului.

Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.

Citește și: Sume de miliarde ce figurează în tranzacții suspecte, bani care au ajuns în 62 de state ale lumii: Comisia Laundromat, în prima ședință

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X