(FOTO) Monedele jubiliare și comemorative emise de BNM. Cât costă acestea și cum pot fi achiziționate

Autor: , in Actualitate / Cultură/Media / Economic / Social / 10 ianuarie, 2021, 18:13 Etichete: , ,

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație de-a lungul anilor zeci de monede jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic. Cea mai scumpă este moneda comemorativă ce marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, care costă peste 36 de mii de lei, în timp ce un set din câte două monede de 1, 2, 5 și 10 lei costă 135 de lei. 

Moneda comemorativă „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România”, din seria „ Evenimente istorice”, a fost pusă în circulaţie din 27 martie 2018.

Valoarea nominală a acesteia este de 1.000 lei, este confecționată din aur are un diametru de 37 mm și cântărește 31,1 grame. A fost emisă într-un tiraj de 300 de exemplare.

În plan central, pe monedă este gravată Stema Republicii Moldova, în partea de sus – anul emisiei „2018”, în partea de jos – inscripţia „1000 LEI”;

Pe cealaltă parte, în plan central vedem imaginea alegorică a două doamne: una ține în mână o panglică, iar a doua – o crenguță de laur, în partea de sus este gravată inscripția „UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA”, în partea de jos – inscripțiile „27 MARTIE 1918” și „100 ANI”, în partea stângă – imaginea stemei de stat a României din perioada evenimentului, în partea dreaptă – imaginea stemei Republicii Democratice Moldovenești.

BNM

O altă monedă comemorativă din aur a fost dedicată aniversării a „555 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care poate fi achiziționată în schimbul a 16 403 lei.

Moneda a fost emisă la 21 iunie 2012 în 1.000 de exemplare și are valoarea nominală de 100 de lei. Are un diametru de 28 mm și cântărește 15,5 grame.

BNM

Alte trei monede au fost dedicate scriitorilor Ion Creangă, Adrian Păunescu și politicianului Constantin Stere, fiecare dintre ele costând în jur de 8,5 mii de lei.

BNM

Monedele jubiliare și comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Aici puteți vedea lista și prețurile monedelor jubiliare și comemorative emise de NBM

Preţul este valabil până la 31 ianuarie 2021.

BNM menționează că prețul de comercializare a monedelor/ bancnotelor jubiliare şi comemorative și altor articole numismatice se stabilește în mod independent de băncile licenţiate din RM, în mărime de până la trei la sută peste prețul stabilit de Banca Naţională a Moldovei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X