Foto: Sputnik

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, susține că nu putem fi siguri de faptul că cei (n.r: secretarii de stat) care în prezent exercită funcțiile de miniștri lucrează cu diligența necesară. Acesta spune că nu se miră de ceea ce se întâmplă, întrucât, a anticipat sabotajul. Parlamentarul a mai declarat că extinderea atribuțiilor actualului Guvern interimar, așa încât acesta să poată încheia tratate pe plan extern, poartă cu sine riscuri, astfel, nu poate fi lungă perioada de activitate și este necesar de clarificat responsabilitate

Nu putem miza pe actualii miniștri. Dă Doamne să gestioneze bine, dar, totuși vedem că premeditat s-a întâmplat acest lucru. Anumite clarificări despre remanierile de cadre sunt bine-venite. Sunt mai reticent față de extinderea atribuțiilor Guvernului interimar. Mă refer la semnarea tratatelor. Mă tem să nu deschidem cutia Pandorei aici. Trebuie să facem o distincție foarte clară între Guvernul plenipotențiar și Guvernul interimar. Altfel, riscăm să perpetuăm situația. O să fie convenabil când timp de un an, Guvernul interimar, la care nu diferă foarte mult competențele, să stea în fruntea țării și să gestioneze, neavând nicio responsabilitate”, a declarat Slusari, în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Deputatul Platformei DA susține că cea mai mare problemă a Guvernului interimar nu poartă nicio responsabilitate, iar Parlamentul practic nu are control asupra acestui Guvern.

Nu putem face încă o dată moțiune de cenzură sau moțiune simplă. Acest Guvern interimar o să stea bine dacă dacă o să-i fie extinse atribuțiile. De ce mă tem de cutia Pandorei? Semnarea tratatelor internaționale prezumă că acestea au formă de lege. Dacă se permite adoptarea lor sub formă de proiecte de lege, mai departe o să apară întrebarea „dar de ce Guvernul nu are drept să aprobe și alte proiecte de lege?” Aici putem să ne trezim într-o zi când Guvernul interimar are aceleași atribuții ca și Guvernul plenipotențiar. În asemenea caz, situația ar putea fi complicată”, a explicat Slusari.

Totuși, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, exclude posibilitatea riscurilor anunțate de Alexandru Slusari.

În sesizarea adresată Curții Constituționale e menționat că respectivele acțiuni se vor face conform legii. Tratatele sunt semnate de Guvernul și ajung în Parlament ulterior. Nu este nimic nou. Așa că nu este nicio cutie a Pandorei. Parlamentul are cuvântul său de spus și nu este nimic ieșit din comun”, a punctat deputatul PAS.

În așa caz, orice proiect de lege care vine din partea Guvernului urmează să fie aprobat de Parlament. Atunci, Guvernul poate veni cu orice proiect și noi să îl examinăm în Parlament”, a comentat deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi.

Respectiv devine Guvern cu drepturi depline”, a conchis Slusari.

Amintim că, luni, 11 ianuarie, președinta Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. Mai exact, solicitarea șefei statului ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Vezi și: (DOC) Maia Sandu a depus o sesizare la CC: „Am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here