Reacția lui Chicu, după declarațiile făcute de Slusari privind împrumuturile Ministerului Finanțelor

Autor: , in Actualitate / Politic / 12 ianuarie, 2021, 20:13

Fostul prim-ministru Ion Chicu a venit cu o reacție, după ce vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că în primele 6 zile ale anului 2021, Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale peste 703 milioane de lei. Ex-premierul susține că parlamentarul nu a înțeles corect anumite informații.

Rog colegii de la Ministerul Finanțelor să-l invite pe „tractorist” („terorist intern”, în limba liberală modernă) și să-i facă o lecție despre noțiuni elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților. Poate va înțelege măcar ce-i mai simplu: deosebirea dintre plasare a VMS și finanțare netă pe parcursul unei perioade”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.

Explicația oferită de fostul premier Ion Chicu:

„Ministerul Finanțelor a plasat la prima licitație VMS programată în acest an un volum echivalent cu circa 703 milioane de lei, la rate mai mici chiar decât în 2020 (când pe parcursul anului s-a reușit diminuarea ratelor, adică a costurilor deservirii pentru buget, cu circa o pătrime. De exemplu, la VMS cu maturitatea de 91 de zile ratele au scăzut în perioada ianuarie-decembrie 2020 de la 4,3% la 3,4%). Rata la prima licitație din acest an a fost de 3,38%, chiar dacă începînd cu 1 ianuarie 2021 veniturile din operațiunile cu VMS se impozitează de stat! Felicitări colegilor de la Ministerul Finanțelor!

Totodată, Ministerul Finanțelor deja a răscumpărat în primele zile ale anului 2021 VMS plasate anterior de circa 426 mln.lei, iar pînă la sfărșitul lunii va mai răscumpăra în valoare de încă circa 700 milioane de lei. Plasarea și răscumpărarea VMS este o practică normală a MF din toate țările și nu cred că în lumea întreagă se mai găsește vre-un cretin (fără cunoștințe) ajuns vice-președinte de Parlament, să manipuleze cu volumul plasamentului, fără a specifica și finanțarea netă. Dincolo de manipulare, ceea ce face el mai înseamnă și diversiune economică împotriva statului, or acțiunile sale pot provoca creșterea ratelor dobânzilor, cu pierderi colosale pentru buget. Nu cred că acest individ își va asuma responsabilitatea pentru eventuale pierderi bugetare”, a conchis Ion Chicu.

Menționăm că, reacția vine după ce Slusari a anunțat că „în primele 6 zile ale anului 2021, Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale peste 703 milioane de lei. Pentru comparație, în perioada similară a anului trecut, suma împrumutului era de 83,5 milioane lei sau aproape de 9 ori mai mică”.

Vezi și:
Slusari: Ministerul Finanțelor a împrumutat deja pe piața internă peste 703 milioane de lei, în primele 6 zile din acest an


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X