Cazul semnăturii presupus falsă a lui Șor de pe un proiect de lege: Decizia de refuz de a porni un dosar penal, anulată

Autor: , in Actualitate / Politic / 13 ianuarie, 2021, 20:36

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a anunțat că procurorul de la Procuratura Anticorupţie, Serghei Bodiu, a refuzat să pornească un dosar penal, după ce  semnătura lui Ilan Şor, care de mai bine de un an și jumătate nu se află în țară, a apărut pe un proiect de lege înaintat de fracțiunea Șor la data de 20 noiembrie 2020.

Totodată, procurorul de caz a refuzat să pornească dosar penal pe semnătura lui Şor, însă procurorul erarhic superior, Vasili Leviţki, a anulat refuzul, ca fiind prematur, şi l-a obligat să investigheze suplimentar.

„A fost comparată pretinsa semnătură a lui Șor cu alte acte semnate de el în calitate de primar al Orheiului și au fost constatate semne vizibile de neconcordanță. A fost audiată Marina Tauber, dar așa și nu a fost identificată persoana care a pregătit proiectul și nu s-a elucidat cum acesta a fost transmis (dacă a fost transmis) spre semnare lui Șor (care din iunie 2019 nu este în țară. Nu au fost audiate alte persoane din fracțiunea Șor care și-au pus semnăturile. Nici măcar Sergiu Sîrbu, care a prezentat de la tribuna parlamentului acest proiect. Nu a fost efectuată expertiza în vederea stabilirii faptului dacă semnătura îi aparține sau nu lui Șor”, a scris pe Facebook deputatul Dumitru Alaiba.

Amintim că proiectul de lege privind creare a unei Comisii parlamentare speciale care să investigheze toate acțiunile din jurul companiei Moldasig S.A și eventuale atacuri raider asupra companiei a fost prezentat în Parlament vineri, 27 noiembrie. Detaliul care a stârnit curiozitate în rândul deputaților a fost semnătura lui Ilan Șor pe acest proiect, înregistrat și prezentat de fostul democrat și actual deputat al platformei parlamentare „Pentru Moldova”, Sergiu Sîrbu.

Citește și: Proiect de lege prezentat în Parlament, semnat de Șor. Tauber: „Cu mâna și cu pixul”. Alaiba: „Suspiciuni că s-a admis un fals”

A doua zi, pe 28 noiembrie, Dumitru Alaiba a solicitat procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să fie clarificat cum a fost posibil ca Ilan Șor să fi semnat un proiect de lege, în timp ce nu s-ar afla în țară.

Vezi și: „Se pedepsește inclusiv cu pușcărie”. Alaiba s-a adresat lui Stoianoglo, după ce Șor a semnat un proiect de lege

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani. Potrivit procurorilor, liderul Partidului „ȘOR” ar fi obținut de la Banca de Economii peste cinci miliarde de dolari, bani pe care i-ar fi spălat, ulterior, prin firme off-shore. Ilan Șor pledează nevinovat.

Anul trecut, atunci când s-a schimbat guvernarea, inculpatul a fugit din Republica Moldova.

Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, fugarul se află în Israel. Stoianoglo susține că procurorii moldoveni au solicitat extrădarea lui Șor. Însă autoritățile din Israel nu au dat curs acestei cereri, pentru că legislația acestui stat interzice extrădarea cetățenilor săi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X