Mai mulți deputați ai formațiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vor crea un grup de lucru care să investigheze pretinse ilegalități la Agenția de stat „Moldsilva”. Anunțul a fost făcut de deputatul Radu Marian, care susține că în pădurile din țară se taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern. 

Din grupul de lucru parlamentar vor face parte deputații PAS Vladimir Bolea, Galina Sajin, Lilian Carp, Ion Groza și Radu Marian, care vor efectua o investigație privind gestionarea fondului forestier de către Moldsilva. În cadrul acestui grup de lucru se va solicita implicarea CNA, SIS, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și experți în domeniu.

„Veniturile din vânzarea acestui lemn tăiat ilegal se ridică la cel puțin 127 milioane de lei, dintre care un jumătate ar merge către șefii ocoalelor silvice și conducerii centrale Moldsilva, protejată de PSRM. „Дележка дин делянкэ” (așa este poreclit procesul) pentru lemnul tăiat ilegal s-ar face în felul următor:
– 25% pădurarului
– 25% inginerului și șefului de ocol
– 50% – șefului de Întreprindere și conducerii Moldsilva”, susține deputatul. 

Solicitat de Cotidianul, directorul Agenției „Moldsilva”, Dumitru Cojocaru, a declarat că nu dorește să comenteze acuzațiile deputatului Radu Marian, menționând că toți angajații din cadrul instituției își îndeplinesc atribuțiile de serviciu în limitele legii.

„Piar politic nu se face în silvicultura, toți oamenii lucrează cinstit și facem totul legal. Ceea ce spune el (n.red. Radu Marian), sunt aberații. Toate aranjamentele (tăierile) se fac doar cu aprobarea Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) şi Academia
de Ştiinţe a Moldovei.”, a declarat Cojocaru.

„Deputatul a mai avut „asemenea intenții”, noi l-am acționat în instanță și așteptăm să vedem ce va spune justiția”, a adăugat directorul Moldsilva. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here