MoldovaCurata.md

După ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis decizia rămânerii definitive a actului de constatare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) informează că, la 4 ianuarie 2021, a remis în atenția Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare în care a cerut declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al orașului Ungheni, Alexandru Ambros. De cealaltă parte, edilul Ungheniului califică drept contrar normalor legale actul emis de ANI, menționând pentru COTIDIANUL că se va conforma doar „deciziilor luate legal”.

În noiembrie 2018, inspectorul de integritate a stabilit printr-un act de constatare că primarul orașului Ungheni a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Aflându-se în exercițiul funcției a semnat trei ordine de plată cu o firmă care aparține soției sale pentru a achiziționa bunuri și servicii, încălcând astfel dispozițiile legale de declarare și soluționare a conflictului de interese prevăzute de legislația ANI.

Primarul a contestat în instanța de judecată actul emis de ANI, având câștig de cauză în instanța de fond și apel. Ulterior, ANI a depus un recurs la Curtea Supremă de Justiție, în baza Deciziei Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al Curții Supreme de Justiției, actul ANI a rămas definitiv.

În adresarea sa, ANI a solicitat Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat să fie informată despre măsurile pe care le va întreprinde pe acest caz.

ANI precizează că Alexandru Ambros urmează să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar pentru o perioadă de 3 ani și va fi înscrisă în lista publică a persoanelor cu interdicții. Totodată, ordinele de plată semnate de către Ambros vor fi declarate nule.

De cealaltă parte, primarul orașului Ungheni Alexandru Ambros a declarat pentru COTIDIANUL că actul de constatare emis de ANI este contrar legii și, pe acest caz, a depus o sesizare la Curtea Constituțională.

„Eu am luat act de decizia Autorității Naționale de Integritate care a intrat în vigoare. Urmează o procedură legală, prin care ANI se adreaseză Cancelariei de Stat pentru a iniția o procedură de revocare a mandatului de primar, care poate fi decisă doar prin instanța de jucedată. O hotărâre a instanței pe care eu am dreptul să o contest. De 14 ani sunt primar. Tot timpul am considerat că Republica Moldova trebuie să devină un stat de drept, unde legile să lucreze pentru toată lumea. Mă voi conforma deciziilor luate legal. Actulmente consider actul de constatare a conflictului de interese emis de ANI este unul ilegal, deoarece utilizează retroactiv o lege. Există o sesizare la Curtea Constituțională care vizează direct cazul meu și anume o eventuală interpretare greșită și un articol neconstituțional care ar face posibilă interpretarea retroactivă a legii, care nu este conformă articolului 22 din Constituție.

În cazul în care CC ar face lumină în acest caz, i se va face dreptate nu numai primarului de Ungheni Alexandru Ambros, dar se va face dreptate tuturor reprezentanților autorităților publice locale sau primarilor care au fost aleși, în care oamenii au avut încredere. Se va lichida o breșă în legislația Republicii Moldova, care ar putea să vizeze și mulți alți primari”, a declarat Ambros.

Alexandru Ambros este primar de Ungheni din anul 2007. În urma alegerilor locale generale din 24 februarie 2019, el a fost reales la cârma orașului, acumulând 55,56% dintre voturi.

Acesta este economist de profesie, timp de opt ani a deţinut funcţia de profesor de matematică la liceul din Ungheni, iar din anul 1999 şi până în 2007 a fost director în cadrul unei întreprinderi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here