Guliver/Gettyimages

Donald Trump devine primul președinte din istoria SUA care este pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. Camera Reprezentanților a decis, miercuri, 13 ianuarie, pentru a doua oară, declanșarea procedurii de impeachment (punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu Donald Trump. El este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, când o mulțime violentă a pătruns în sediul Congresului american, care se pregătea să valideze victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020, scrie digi24.ro

Nancy Pelosi, lidera majorității democrate din Camera Reprezentanților, a semnat actul de acuzare votat miercuri, 13 ianuarie, ceea ce îi conferă putere de lege. Acum, actul de acuzare va fi transmis Senatului, care va trebui să se pronunțe dacă Donald Trump se face vinovat sau nu pentru incitare la violență.

Speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, semnează actul de punere sub acuzare (impeachment) a lui Donald Trump, pe care îl va transmite Senatului

Zece republicani au votat alături de democrați, patru s-au abținut

Au fost 232 de voturi pentru punerea președintelui sub acuzare, inclusiv din partea a 10 congresmeni republicani. Împotrivă au votat 197 de congresmeni, iar 5 s-au abținut. Dintre cei care nu au votat, patru au fost republicani. Votul „bipartizan” de acum pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump este cu atât mai semnificativ cu cât la prima procedură de impeachment a lui Donald Trump, anul trecut, nu a existat nicio „dezertare” din tabăra republicană.

Acum, mingea este în terenul Senatului, unde republicanii au o majoritate strânsă. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a lăsat deschisă posibilitatea unui vot de condamnare, însă asta se va întâmpla după ce Donald Trump deja va fi părăsit Casa Albă, lucru care se va petrece miercurea viitoare, pe 20 ianuarie.

Mitch McConnell a transmis, miercuri seara, mesajul că acum lumea politică trebuie să se concentreze asupra învestirii viitorului președinte și asupra unei tranziții lipsite de haos. Prin urmare, procesul de judecare a lui Donald Trump în Senat, instituția chemată să dea verdictul, nu va avea loc înainte ca noul președinte să-și preia mandatul. Vor apărea, în aceste condiții, dezbateri de natură juridică: dacă nu mai este președinte, mai poate avea loc un vot de destituire?

Primul președinte american pus sub acuzare de două ori

Cert este că Donald Trump intră în istorie chiar pe final de mandat: el devine primul președinte american care este pus sub acuzare de două ori în Camera Reprezentanților, în spețe total diferite.

Donald Trump a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani. Anul trecut, Donald Trump a fost acuzat că a încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. 

Donald Trump este al treilea președinte american care trece printr-o astfel de procedură ce poate duce la destituire, dar este singurul căruia i se întâmplă de două ori în același mandat.

În 1868, democratul Andrew Johnson a fost inculpat, în urma destiturii unuia dintre miniştrii săi.  În 1998 a fost rândul lui Bill Clinton să fie inculpat, pentru sperjur, după ce a minţit cu privire la o legătură cu Monica Lewinsky, o stagiară de la Casa Albă.  

Amândoi au fost achitați în Senat.

Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic.

Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. Ea presupune un larg acord al forţelor politice, pentru că destituirea necesită votul unei majorităţi a două treimi dintre senatori.

Senatul are cuvântul decisiv

În acest moment, în Senat, republicanii au o majoritate de 51 la 48, un loc fiind vacant. O majoritate simplă ar fi ușor de obținut, având în vedere că există deja câțiva senatori republicani cunoscuți pentru opoziția față de Trump. În Senat este nevoie însă de 67 de voturi, adică două treimi, pentru a decide că președintele se face vinovat de acuzațiile formulate de Camera Reprezentanților.

De aceea, personajul-cheie pentru procedura din Senat este Mitch McConnell, influentul lider al majorității din Senat, cel care îi conduce pe republicanii din camera superioară din 2007. Conform unor surse din Partidul Republican citate de presa americană, Mitch McConnell crede că punerea sub acuzare a lui Trump ar fi modul cel mai ușor prin care partidul ar putea scăpa de „trumpism”, mișcare pe care deja mai mulți republicani, mulți foști aliați ai președintelui, o consideră toxică pentru partid.

Un vot pozitiv al Senatului înseamnă demiterea imediată şi automată din funcţie a lui Donald Trump. În acest caz, conform Constituţiei americane, vicepreşedintele Mike Pence va deveni preşedinte al Statelor Unite pentru restul de mandat al lui Trump, care expiră în șapte zile, la 20 ianuarie 2021. Nu este clar însă ce consecințe sunt dacă verdictul vine după ce președintele va fi părăsit deja Casa Albă, pentru că și-a încheiat mandatul.

Senatul ar putea decide însă că Donald Trump nu are voie să mai candideze pentru funcţia de preşedinte. În caz contrar, acesta ar putea să candideze din nou în 2024, chiar dacă a fost găsit vinovat în urma procedurii de impeachment.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here