Maia Sandu s-a întâlnit cu șeful misiunii OSCE în R. Moldova. Soluționarea conflictului transnistrean, printre principalele subiecte

Autor: , in Actualitate / Politic / 14 ianuarie, 2021, 17:37 Etichete: , ,

Președinta Maia Sandu a avut miercuri, 13 ianuarie, o întâlnire cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Oficialii au discutat mai multe subiecte de actualitate, în special, cu privire la soluționarea conflictului transnistrean, a anunțat șefa statului într-un comunicat. 

Maia Sandu a declarat că sprijină principiul exclusiv pașnic, pe cale politico-diplomatică, al soluționării conflictului, iar informațiile privind intențiile agresive sunt, în opinia sa, „doar niște provocări și dezinformare intenționată”.

„Nu există premise pentru un conflict. Cetățenii din regiunea transnistreană sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar între locuitorii de pe cele două maluri nu există niciun fel de neînțelegere sau dușmănie”, susține Maia Sandu.

Un alt subiect de pe masa de discuții s-a referit la procesul de negocieri și necesitatea de a pune accent pe aspecte constructive.

„Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru procesul de negocieri, care trebuie să lucreze în interesul oamenilor și să includă o serie de subiecte, inclusiv pe dimensiunea umanitară, a drepturilor omului, social-economică și cu privire la libertatea de circulație. În cursul întâlnirii am accentuat, în mod repetat, că lupta împotriva corupției și contrabandei este una dintre cele mai importante priorități ale mele.

Amintim că anterior, președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că speră la soluționarea conflictului transnistrean și a menționat că formula potrivită pentru această realizare trebuie să includă și retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul moldovean din stânga Nistrului.

Declarațiile Maiei Sandu au stârnit reacții dure la Moscova.

Reprezentanții Dumei de Stat din Federația Rusă au declarat că acest lucru este imposibil, întrucât ar duce la dezghețarea conflictului.

Citește și: Ministerul de Externe rus: Intenția Maiei Sandu de a retrage trupele din stânga Nistrului subminează eforturile de soluționare pașnică a conflictului.

Cu o reacție în acest sens a venit și secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. Acesta insistă că o schimbare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană, iar Maia Sandu nu a discutat în prealabil cu Rusia propunerea sa de retragere a forțelor militare ruse și munițiile păzite de acestea de pe teritoriul Republicii Moldova.

La ora actuală în regiunea transnistreană staţionează Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), care numără aproximativ 1.400 de persoane. GOTR a fost creat la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, desfăşurată în Transnistria. Principalul său obiectiv este protejarea depozitelor cu muniţii de la Cobasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

Rusia mai dispune de alţi 350 de militari în cadrul misiunii sale de menţinere a păcii, ca parte a forţei de menţinere a păcii comune cu Republica Moldova şi regiunea transnistreană.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X