Sesizare la ANI și PG pe numele lui Spînu. Reacția secretarului general al Aparatului Președintelui: Nu am obținut venituri prin ilegalități

Autor: , in Actualitate / Politic / 14 ianuarie, 2021, 17:06

Socialistul Petru Burduja a depus sesizare la Procuratura Generală (PG) și la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru a fi verificată legalitatea tranzacției privind procurarea unui teren și a unei case de către secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu. Ultimul a venit cu o reacție, menționând că toată averea sa este dobândită legal și se regăsește în declarațiile sale de avere și interese, iar spre deosebire de alții, nu a obținut venituri din afaceri cu statul prin licitații trucate, scheme, contrabandă și alte ilegalități.

Burduja susține că Spînu a indicat în document valoarea imobilului pe care-l deține, diminuând de circa cinci ori valoarea reală a acestuia.

„OAMENII BUNI” ai Maiei Sandu își ascund valoarea reală a caselor de milioane pe care le dețin. Probabil, le este rușine că au mințit poporul că ei sunt modești, dar au în realitate imobile de multe milioane de lei, care ridică multe întrebări despre integritatea lor. În ultimele două săptămâni, în atenția publicului a intrat declarația de avere și interese a secretarului general al Aparatului Președinției, Andrei Spînu. În mod special, faptul că acesta a indicat în document valoarea imobilului pe care-l deține, diminuând de circa cinci ori valoarea reală a acestuia

Cetățenii au văzut cum o casă și terenul intravilan procurate de Andrei Spînu cu 393.500 de euro (echivalentul actual a circa 8.000.000 de lei) au fost declarate cu o sumă sub 2 milioane de lei.

Andrei Spînu a recunoscut că a procurat casa și terenul pe care se află aceasta cu suma de 393.500 EUR, sumă achitată în rate timp de doi ani. Această sumă ar fi indicată și în contractul de vânzare-cumpărare înregistrat la notar și cadastru”, a afirmat Burduja.

Astfel, socialistul susține că apare o bănuială rezonabilă precum că „Andrei Spînu eventual ar fi admis acțiuni privind evaziunea fiscală sau a încălcat modul de completare a declarației de avere şi interese personale, care prevede că „Valoarea bunului” (imobile)- se indică valoarea conform documentului care certifică proveniența bunului”.

Burduja a anunțat că a solicitat Procuraturii Generale și Autorității Naționale de Integritate să verifice legalitatea tranzacției privind procurarea de către Andrei Spînu a terenului declarat la valoare de 449.880 de lei și a casei de locuit declarate la valoare de 1.501.168 de lei dobândite în anul 2018, prin prisma legalității împrumutului contractat și achitării acestuia în rate, pentru casa de locuit și terenul aferent acesteia.

Vezi și: Casă, mașini, conturi bancare. Secretarul general al Președinției explică averea „de milioane” pe care o declară

Reacția secretarului general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu

Observ un interes sporit față de declarația mea de avere și interese din partea deputaților socialiști. Le comunic pe această cale că, spre deosebire de unii din ei, toată averea mea este dobândită legal și se regăsește în declarațiile mele de avere și interese. Accentuez că eu nu am declarat că aș fi acumulat venituri la nunți, cumătrii și zile de naștere, nu am declarat că am fost ajutat de părinți, nu am scris bunurile pe rude și alte persoane interpuse pentru a ascunde ceva”, a comentat Spînu.

Andrei Spînu a mai spus că nu a obținut venituri din afaceri cu statul prin licitații trucate, scheme, contrabandă și alte ilegalități și tocmai din acest motiv a declarat onest totul și are averea la vedere.

Toate lucrurile care au apărut în presă sunt preluate din declarația mea publică pe care am făcut-o la ANI. Suplimentar, toate veniturile mele sunt declarate și la FISC, venituri din care am achitat taxe în Republica Moldova și care, sper, sunt folosite pentru proiecte în interesul oamenilor. Nu am ce ascunde și voi fi bucuros să ofer instituțiilor sesizate informația necesară. Îmi doresc ca oamenii să reușească acasă, aici în țara noastră. Să nu le fie frică, să muncească onest și să poată se se bucure de veniturile lor. Să avem oameni de afaceri de succes, care să creeze locuri de muncă și să contribuie la dezvoltarea țării noastre”, a conchis Spînu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X