Vitalie Polivencu, numit administrator special provizoriu la compania de asigurări Moldasig

Autor: , in Actualitate / Justiție / Politic / 14 ianuarie, 2021, 11:24

Vitalie Polivencu a fost ales să exercite provizoriu funcția de administrator special în cadrul companiei de asigurări Moldasig. Decizia a fost aprobată de Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în şedinţa ce s-a desfășurat la data de 12 ianuarie 2021.

Potrivit cadrului normativ aferent asigurărilor, a fost aprobată candidatura lui Vitalie Polivencu pentru exercitarea atribuțiilor funcției de administrator special provizoriu al „MOLDASIG” SA – pe perioada acțiunii Încheierii Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani) din 6 noiembrie 2020.

„În context, autoritatea de supraveghere, pentru menținerea siguranței financiare a entității și asigurarea unei gestiuni regulamentare și exigente, a condiționat exercitarea atribuțiilor corespunzătoare printr-un set de cerințe adiționale speței”, se menționează într-un comunicat al CNPF.

(DOC) Cum a ajuns Moldasig dintr-o companie profitabilă controlată 100% de stat, în mâinile unui offshore cipriot; Dosar penal

Amintim că la sfârșitul anului 2020, în jurul companiei de asigurări Moldasig a izbucnit un adevărat scandal. Comisia Națională a Pieței Financiare îl acuză pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon că ar încerca să preia controlul companiei. Platon, pe de altă parte, susține că nu face decât să-și obțină drepturile asupra pachetului de acțiuni care i-ar aparține în cadrul companiei.

La 6 noiembrie 2020, CNPF a anunțat, printr-un comunicat de presă, că preia administrarea „MOLDASIG” SA, după ce instituția s-a autosesizat privind „neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei”. În aceeași zi, potrivit mold-street.com, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, la cererea firmei Wesna LTD (fostă acționară cu 4,99% la Moldasig), dar care reprezintă circa 65% din acţionari a emis o încheiere prin care a suspendat executarea mai multor decizii ale CNPF, prin care anterior au fost anulate acțiunile deținute de companii afiliate lui Veaceslav Platon.

Vezi și: Comisia Națională a Pieței Financiare preia administrarea „MOLDASIG” SA

Totul a pornit după ce deputatul PAS Dumitru Alaiba a scris un denunț la Procuratura Generală, afirmând că „Moldasig” SA a fost supusă unui atac raider. Veaceslav Platon a reacționat la demersul deputatului, spunând că Moldasig a fost prădată de Vladimir Plahotniuc, care „a furat mai întâi compania de la investitori”.

Anterior, Veaceslav Platon a declarat într-un interviu pentru Unimedia că decizia CNPF de a prelua administrarea companiei de asigurări este ilegală și vine ca răspuns la intenția acționarilor de a recupera o datorie de 40 de milioane de lei de la Avia Invest, concesionara Aeroportului Chișinău.

La 23 noiembrie 2020, Comisia Națională a Pieței Financiare a anunțat că nu poate aplica legea în cazul companiei de asigurări „Moldasig” SA și că este împiedicată fizic să-și exercite prerogativele în administrarea specială a companiei. Astfel, a cerut autorităților crearea unei celule de criză și a venit cu mai multe clarificări de fond privind ultimele evenimente legate de compania de asigurări.

La subiect: CNPF cere crearea unei celule de criză în privința „Moldasig”: „Comisia este în imposibilitate de a aplica legea”

Într-un comunicat de presă, CNPF a precizat că „cetățeanul Veaceslav Platon nu a figurat și nu figurează cu statut de „acționar” în actuala („MOLDASIG” SA) și fostele companii de asigurări „ASITO” SA și „ALLIANCE INSURANCE GROUP”, prin urmare „pretențiile” acestuia sunt lipsite de temei juridic”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X