Maia Sandu a avut o întrevedere cu Peter Michalko. În cadrul discuției au abordat atât aspecte ale politicii interne, cât și perspectivele politicii externe

Autor: , in Politic / 16 ianuarie, 2021, 13:46

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, în cadrul căreia au fost discutate direcțiile prioritare de cooperare între țara noastră și instituțiile UE. La întâlnire au fost abordate atât aspecte ale politicii interne, cât și perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei oficiale pe care Președintele Maia Sandu o va efectua săptămâna viitoare la Bruxelles.

Maia Sandu i-a mulțumit lui Peter Michalko, iar astfel tuturor partenerilor europeni, pentru deschiderea și susținerea constantă de care Republica Moldova a beneficiat din partea Uniunii Europene de-a lungul anilor. În special, șefa statului a subliniat importanța sprijinului european de care țara noastră a beneficiat în anul 2020.

„Am convenit, totodată, asupra necesității de a intensifica relațiile dintre țara noastră și Uniunea Europeană, pentru a asigura un răspuns ferm, pe termen mediu și lung, la consecințele crizei Covid-19 atât pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova, cât și pentru economia țării noastre. În acest context, am menționat că una dintre prioritățile vizitei la Bruxelles este să asigurăm țara cu vaccin anti-Covid-19 și cu echipament medical, pentru a opri extinderea pandemiei”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, președinta țării noastre l-a asigurat pe ambasadorul Uniunii Europene că pentru Republica Moldova este prioritar să rămână un vecin consecvent și sigur al UE – atât ca partener politic și economic, cât ca membru al Parteneriatului Estic.

„Drept urmare, vom depune toate eforturile pentru realizarea agendei de reforme și de asociere la Uniunea Europeană”, a menționat Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua în zilele de 18 – 19 ianuarie 2021 o vizită oficială la Bruxelles. În cadrul acesteia, șefa statului va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Aceasta este cea de-a doua vizită în străinătate a Maiei Sandu de la învestirea în funcție.

Potrivit instituției prezidențiale, Maia Sandu va discuta cu Charles Michel, președinte al Consiliului European; Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene; Josep Borell, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene; Johannes Hahn, Comisar European pentru Budget și Administrație; Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție, domnul Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere.

De asemenea, președinta se va întâlni cu Alexander De Croo, prim-ministru al Regatului Belgiei, cu Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei, și cu David Maria Sassoli, Președinte al Parlamentului European.

Din delegația oficială care va merge la Bruxelles fac parte președinta Maia Sandu; Cristina Gherasimov, consilier în domeniul politicii externe; și Vasile Popa, director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X