Navalnîi revine în Rusia. Jurnaliștilor li s-a interzis să filmeze sosirea opozantului la aeroport

Autor: , in Actualitate / Externe / 16 ianuarie, 2021, 16:06

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, care se află în prezent în Germania unde a fost tratat după ce a fost otrăvit, a anunțat că se întoarce în Rusia. Acesta a anunțat pe rețelele de socializare că și-a cumpărat deja bilet pentru data de 17 ianuarie. Însă, reponsabilii de la Aeroportul Vnukovo, unde opozantul rusă rmează să ajungă, a refuzat posibilitatea filmării acestui eveniment. Răspunsul serviciului de presă Vnukovo a fost publicat de către Sota Vision, citat de Meduza.

Responsabilii de la Aeroport au motivat că interdicția este aplicată pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou.

„Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, precum și pentru a asigura siguranța sosirii pasagerilor și oaspeților Aeroportului internațional Vnukovo, evenimentele de masă, inclusiv organizarea de activități media pe teritoriul complexului aeroportuar, nu sunt temporar organizate”, au precizat responsabilii Aeroportului Vnukovo.

Totuși, serviciul de presă al aeroportului a precizat că „va fi furnizat” material video cu pasagerii zborului de la Berlin.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, Aleksei Navalnîi a fost somat de autoritățile ruse să revină în țară imediat, pentru a evita să meargă în închisoare. Mai exact, serviciul rus al penitenciarelor afirmă că Aleksei Navalnîi încalcă termenii unei sentinţe de condamnare la închisoare cu suspendare.

Navalnîi, somat să revină urgent în Rusia: „În caz contrar, riscă să ajungă după gratii”

La data de 13 ianuarie 2021, Navalnîi a scris pe rețelele de socializare că:

„Nu mi-am pus niciodată în față problema de „a reveni sau nu”. Am ajuns în Germania într-o boxă de terapie intensivă, dintr-un singur motiv: au încercat să mă omoare. (…) Am supraviețuit. Și acum Putin, care ordonat omorul meu, țipă în buncherul său și le spune servitorilor să facă totul pentru a împiedica întoarcerea mea, iar servitorii acționează ca de obicei – fabrică noi dosare penale împotriva mea”, a scris Navalnîi.

Navalnîi spune că nu-i pasă de acțiunile „servitorilor lui Putin” care „inventează noi dosare penale” împotriva sa.

„Rusia este patria mea, Moscova este orașul meu, mi-e dor de ele. Prin urmare, în această dimineață am intrat site-ul companiei Pobeda și am cumpărat bilete de zbor. Duminică, pe 17 ianuarie, mă voi întoarce acasă. Întâlniți-mă”, a anunțat politicianul rus.

Alexei Navalnîi se află în Germania din august 2020, fiind transportat în stare critică la clinica Charite pentru tratament, după ce s-a îmbolnăvit subit într-un avion ce zbura dinspre Tomsk spre Moscova.

Analizele făcute în Germania au arătat faptul că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică din grupul Novichok.

În luna decembrie a anului trecut, jurnaliștii de la Bellingcat și The Insider au publicat o anchetă în care susțineau că politicianul fusese otrăvit de un grup de opt ofițeri FSB.

În urma investigației, autoritățile din din Rusia a deschis un dosar penal împotriva lui Navalnîi pentru fraudă în proporții deosebit de mari, invocând faptul că politicianul a cheltuit peste 356 de milioane de ruble în scopuri personale, din donațiile colectate de Fondul de Luptă împotriva Corupției (FBK).

Pe 12 ianuarie 2021, Serviciul Federal al Penitenciarelor a înaintat instanței o cerere de înlocuire a pedepsei de închisoare cu suspendare aplicate lui Navalny cazul Yves Rocher cu închisoare în penitenciar, motivând că Navalnîi nu îndeplinește îndatoririle unei persoane condamnate condiționat și se sustrage de controlul inspecției.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X