Diplomații moldoveni marchează ziua lor profesională. Ce mesaje le-au adresat primele persoane în stat
„Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară. Nu puneți serviciul diplomatic și colegii voștri în situații complicate. Ilegalitățile vor fi sancționate dur”. Este avertismentul dat de către președinta, Maia Sandu, într-un mesaj adresat celor peste 250 de diplomați, care sărbătoresc, astăzi, ziua lor profesională. Totuși, șefa statului declară că misiunea acestora nu este una ușoară în contextul pandemiei de COVID-19, dar și a evenimentelor politice de la sfârșitul anului trecut din Republica Moldova.
„Situația rămâne în continuare dificilă. Deciziile luate de Guvern și Parlament în decembrie anul trecut au avut ca scop slăbirea instituțiilor statului și crearea unui blocaj pentru genera o criză economică și socială și mai mare. Dumneavoastră, aflându-vă în discuții cu parteneri externi, vedeți reacția multora dintre ei la aceste evenimente provocate de unii exponenți ai politicului moldovenesc – acestea variază de la nedumerire la dezaprobare. Aceste încercări de a da foc la țară se suprapun pe acea izolare internațională în care foștii decidenți politici au aruncat Moldova prin deciziile lor iresponsabile. Și aici mă refer și la fostul președinte, și la fostul așa-zis „coordonator” – ambii au fost o mare pată pe reputația internațională a țării noastre. Or, nu poți avea o politică externă eficientă și credibilă, dacă nu ai o politică internă eficientă și credibilă. Nu poți obține mari succese în plan internațional, nu poți atrage investiții străine, nu poți obține asistență și nu poți promova țara ta, dacă politicienii de acasă sunt putred de corupți, dacă ei își oferă unii altora bani în sacoșe, dacă pentru ei buzunarul propriu este mai important decât țara”, a transmis Maia Sandu.
Totodată, Maia Sandu le-a amintit diplomaților că în perioada următoare vor trebui să dezvolte o politică externă în interesul oamenilor.
„ Nu este o simplă lozincă. Este esența politicii externe. Pandemia ne-a demonstrat cu prisosință. Cetățeanul nostru, chiar dacă este departe de țară, are nevoie de noi, de Moldova, uneori poate mai mult decât ar avea nevoie de ajutorul statului când e aici, acasă. O altă prioritate-cheie a politicii externe este să oferim un context maxim favorabil evoluțiilor interne – reformele, lupta împotriva corupției, depășirea pandemiei COVID, precum și a efectelor economice ale acestei pandemii”, a menționat șefa statului.
Iar premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a apreciat responsabilitatea de care au dat dovadă diplomații moldoveni în timpul pandemiei de COVID-19.
„Munca migăloasă, temerară și profesionistă, pe care o realizați pentru consolidarea profilului Republicii Moldova pe plan extern este înalt apreciată atât de comunitățile de moldoveni peste hotare, cât și de cetățenii din țara noastră. Diplomația Moldovei a demonstrat, în pofida provocărilor pandemiei, un grad înalt de mobilizare și responsabilitate profesională, oferind asistență promptă zecilor de mii de conaționali care au fost afectați în întreaga lume, precum și promovarea intereselor noastre naționale, în special pe fundalul direcționării asistenței și facilitării schimbului de informații cu partenerii noștri internaționali, atât de vitale în combaterea consecințelor COVID-19 și fortificarea sistemului național de sănătate. Actuala criză a avut un impact și asupra vieților noastre private. Prin urmare, cu deosebit respect, transmit gândurile de sinceră apreciere și membrilor familiilor care V-au susținut în această perioadă complicată”, a precizat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.
Cu un mesaj de felicitare a venit și ministrul interimar al Afacerilor Interne, Pavel Voicu.
„Această zi este o ocazie în plus de a îmi exprima aprecierea pentru eforturile și contribuția semnificativă a diplomaților noștri la promovarea imaginii țării și realizarea politicii externe a Republicii Moldova. Doresc tuturor reprezentanților Serviciului diplomatic noi realizări în promovarea intereselor țării noastre pentru a contribui la asigurarea unei dezvoltări social-economice durabile dar și pentru protejarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați peste hotare”, a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare Voicu.
Din anul 2015, Ziua profesională a diplomatului este marcată pe 17 ianuarie.
Comentarii