Indignat de scumpirea carburanților, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a înaintat o solicitare ANRE-ului. Ce a cerut acesta

Autor: , in Actualitate / Economic / 17 ianuarie, 2021, 13:03

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să prezinte informațiile cu privire la scumpirile și ieftinirile din ultimii zece ani ale carburanților. Alesul poporului a venit cu solicitarea în urma majorării prețului la motorină, benzină și gazul lichefiat, pe care calificat-o drept „o bătaie de joc de oameni”. În opinia acestuia, de regulă, „după alegeri încep scumpirile”. 

„ Ca să nu speculăm, am solicitat informație punctuală referitor la deciziile ANRE în acest sens din ultimii 10 ani. Când ANRE a aprobat scumpiri și când au fost ieftiniri. După asta o să suprapunem cu alegerile. Și o să vedem ce iese”, a scris deputatul pe o rețea de socializare.

Totodată, Dumitru Alaiba afirmă că în cazul în care scumpirile și ieftinirile aprobate în ultimii zece ani de către responsabilii din cadrul ANRE vor coincide cu alegerile, atunci acest lucru va demonstra ca instituția a fost influențată politic.

„Iar dacă o să iasă că scumpirile/ieftinirile merg prin coincidență la fel de ciclic ca și alegerile, atunci o să avem tot dreptul să constatăm o clară influență politică în ANRE. Noi toți plătim impozite pentru ca să existe un arbitru INDEPENDENT care să se asigure că noi plătim prețuri optime pentru resursele energetice. Cifrele vor vorbi de la sine cât de independentă este această instituție și cât de tare își merită existența. Cifrele sunt o chestie foarte încăpățânată. E cam greu uneori să le contrazici. Iar dacă în baza cifrelor vom avea motive să credem că într-o anumită perioadă de timp ANRE a luat decizii în funcție de agenda politică a țării…asta ar fi scandalos și da, criminal”, a punctat Dumitru Alaiba.

Conducerea Agenției Naționale de Reglementare în Energetică nu a venit, deocamdată, cu o reacție în acest caz.

În data de 16 ianuarie, mai multe benzinării au afișat preţuri mai mari la motorină, benzină şi gaz lichefiat.

Astfel, un litru de benzină A 95 costă acum 17 lei şi 15 de bani sau cu un leu mai mult.

Iar prețul motorinei și gazului lichefiat este cu 90 și, respectiv, 60 de bani mai mare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X