Mai mult de jumătate din mărfurile exportate de Republica Moldova ajung pe piața europeană. Michalko: „UE si-a întărit poziția de principal partener comercial”

Autor: , in Actualitate / Economic / 17 ianuarie, 2021, 15:41

Uniunea Europeană este principală destinație a exporturilor din Republica Moldova. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în perioada lunilor ianuarie-noiembrie ale anului trecut, țara noastră a exportat mărfuri în valoare de 2267 de milioane de dolari, iar mult de jumătate dintre ele, adică puțin peste 67 la sută și în sumă de 1520,5 de milioane dolari au ajuns pe piața UE.

Șeful Delagației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că, astfel Uniunea Europeană și-a întărit poziția de principal partener comercial al Republicii Moldova.

„Acordul de asociere si acordul de liber schimb (DCFTA), precum si faptul ca UE ține deschise toate cai de transport pt exporturi din Moldova, ajuta economiei si impotriva impactului crizei cu coronavirus, cand in general exporturile au scazut”, a menționat  Peter  Michalko pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Datele BNS mai arată în CSI au ajuns mărfuri în valoare de 340 de milioane dolari, cu o cotă de 15 la sută din total exporturilor.

Aceleași cifre mai indică că principalele țări de destinație a exporturilor de mărfuri  au fost în această perioadă: România (28,4% din total exporturi), Germania (9,2%), Federația Rusă (8,7%), Italia (8,6%), Turcia (6,6%), Polonia (4,4%), Republica Cehă (3,3%), Belarus (2,7%), Ucraina (2,6%), Elveția (2,4%), Bulgaria (2,4%), Olanda (2,3%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,7%), Spania (1,3%), Franța (1,2%), Grecia (1,1%).

În cele 11 luni ale anului 2020, suma totală exporturilor de mărfuri, de 2267 de milioane de dolari, a fost cu peste 11 la sută mai mică față de perioada similară a anului 2019, potrivit informațiilor prezentate de Biroul Național de Statistică.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X