Informație de ultimă oră. Alexei Navalnîi a ajuns la Moscova și a fost reținut. Primele declarații: „Aici e casa mea. Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate””

Autor: , in Actualitate / Externe / 17 ianuarie, 2021, 19:40

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că îl vor aresta și posibil condamna la mai mulți ani de închisoare. Avionul a fost redirecționat și a aterizat pe alt aeroport moscovit, Șeremetievo, deși era programat să aterizeze pe Vnukovo. Acolo se adunaseră simpatizanți ai disidentului rus și poliția a făcut arestări, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 20:00 Aleksei Navalnîi este reținut în aceste momente la controlul de pașapoarte. Avocatul său cere să meargă cu el.

ACTUALIZARE 19:50. Aleksei Navalnîi face declarații la aerport. Își cere scuze că au avut de suferit oamenii care au fost blocați din cauza măsurilor adoptate de autorități.  „Este o dovadă în plus că lupta trebuie continuată”, a spus opozantul.  „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat Navalnîi.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a spus el.

ACTUALIZARE 19:40. Pasagerii au ieșit din avion, inclusiv Aleksei Navalnîi, și au urcat în autobuzul care îi transportă de pe pistă până la terminalul din aeroport.

Potrivit Media Zona, poliția a făcut filtre pe drumurile către Șeremetievo, opresc mașinile și întreabă care e scopul deplasarii la aeroport.

ACTUALIZARE 19:30 Avionul a ajuns la Moscova. Ieșirea pasagerilor se va face doar prin spate. Deocamdată nimeni nu coboară.

ACTUALIZARE 19:20 Un corespondent al site-ului de știri Current Time, aflat la bordul avionului care îl transportă pe Aleksei Navalnîi, a transmis că în timpul zborului, pilotul a anunțat că nu poate ateriza pe aeroportul Vnukovo din motive tehnice: o altă aeronavă are o defecțiune și este blocată pe pista de la Vnukovo care era alocată pentru avionul lor. Toți pasagerii au început să râdă, la fel și comandantul aeronavei.

Aceeași sursă spune că în timpul zborului, însoțitoarele de bord au venit la Navalnîi și i-au cerut să facă un selfie.

Current Time face transmisiuni live de la bordul avionului.

ACTUALIZARE 19:00 Avionul va ateriza pe alt aeroport decât cel prevăzut inițial. Aeronava a fost redirecționată către Șeremetievo, iar ora indicată de aterizare ar fi 20:48 (19:48, ora României), conform afișajului de pe aeroportul Vnukovo, acolo unde era prevăzută inițial aterizarea.

Între timp, la Vnukovo poliția continuă să facă arestări în rândul celor care au venit să demonstreze. Atmosfera este tensionată, oamenii scandează și se aude un zgomot infernal de claxoane de mașini.

ACTUALIZARE 18:50 Aeroportul Vnukovo a fost închis pentru aterizare. Avionul în care se află Navalnîi va fi redirecționat către un alt aeroport, dar deocamdată nu se știe care, au anunțat două site-uri media.

Potrivit Novaia Gazeta, ar fi vorba despre aeroportul militar Cikalov, unde s-a primit ordinul de a se pregăti de aterizarea unei curse în afara programului obișnuit.

ACTUALIZARE 18:40 Avionul în care se află Aleksei Navalnîi are o întârziere de 30 de minute, anunțată la aeroportul din Moscova. Inițial, trebuia să ajungă la 19:20, ora Moscovei (18:20, ora României), iar acum noua oră indicată este 19:51.

Între timp, în fața aeroportului s-au adunat mai mulți simpatizanți, în ciuda faptului că sunt minus 20 de grade la Moscova. Ei scandează „Libertate deținuților politici”, „Fasciștii” și „Putin la gunoi!”

ACTUALIZARE ORA 18:00 Conform agenției France-Presse, mai mulți colaboratori ai lui Navalnîi, care veniseră la aeroport pentru a-l întâmpina, au fost arestați. Anterior, mai multe mașini ale poliției fuseseră văzute venind la aeroportul din Moscova. Între timp, avionul care îl transportă pe Navalnîi a decolat de la Berlin în jurul orei 14:30 GMT (16.30, ora României).

În aeroportul Vnukovo din Moscova au fost amplasate bariere metalice. Purtătoarea de cuvânt a disidentului, Kira Iarmiș, a postat pe Twitter fotografii cu poliția sosind la aeroport.

Între timp, avionul care îl transportă pe Navalnîi a decolat de la Berlin în jurul orei 14:30 GMT.

Navalnîi urmează să sosească în Rusia la bordul unui avion al companiei Pobeda, și va pleca de pe noul aeroport din Berlin. El ar urma să ajungă în țară în jurul orei locale 19:20.

Navalnîi le-a cerut susținătorilor săi să îl întâmpine pe aeroport. Procuratura din Moscova a atras atenţia să nu aibă loc manifestaţii neautorizate la aeroport şi a ameninţat că, în caz contrar, vor fi luate măsuri.

După o tentativă de a fi asasinat cu agentul neurotoxic noviciok, Navalnîi s-a recuperat în Germania începând din august. Critic dur al preşedintelui rus Vladimir Putin, Navalnîi şi-a anunţat miercuri decizia de a se întoarce din Germania în Rusia, spunând că îi este dor de Moscova şi că nu este interesat de ceea ce el a numit procesele fabricate împotriva sa. El a mai spus că nu a intenţionat niciodată să rămână în afara Rusiei, pentru că nu şi-a părăsit niciodată ţara de origine de bunăvoie şi că a ajuns în Germania „într-o cutie de resuscitare”.

Joi, serviciul penitenciar din Moscova a anunţat că va face totul pentru a-l aresta imediat ce va ajunge în Rusia, acuzându-l că nu a respectat condiţiile unei eliberări condiţionate după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare  într-un caz din 2014 despre care Navalnîi spune că a fost fabricat.

Aleksei Navalnîi a fost transferat în august 2020 în Germania,  la spitalul Charite din Berlin, după ce după ce i se făcuse rău la bordul unui avion care îl aducea din Siberia la Moscova. El a fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa „s-a îmbunătăţit suficient”.

Germania, sprijinită de aliaţii săi, a afirmat că opozantul preşedintelui rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic din familia noviciok.

Navalnîi a dat vine pentru otrăvire pe FSB, serviciul secret al Rusiei, la ordinele lui Putin. Liderul rus a respins acuzaţiile. Oficiali ruşi au refuzat într-o primă fază să accepte şi că Navalnîi a fost otrăvit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X