Gheorghe Urschi își sărbătorește ziua de naștere. „Regele umorului moldovenesc” a împlinit 73 de ani
„Regele umorului moldovenesc”, Gheorghe Urschi, a împlinit 73 de ani. Dacă în anii precedenți, familia maestrului organiza petreceri și primea zeci de vizitatori, dornici să-l felicite pe umorist, în acest an, din cauza pandemiei, urările au fost transmise prin intermediul rețelelor de socializare.
În acest an, de ziua artistului, fiica Laura Urschi a anunțat admiratorii, dar și prietenii acestuia, să transmită mesajele de felicitare virtual: „Este ziua de naştere a lui tăticu. Este Covid şi anul ăsta va fi o zi mai altfel. La distanţă. Prietenii şi colegii care doresc să o facă prin intermediul tehnologiilor informaţionale, vă rog să nu ezitaţi să trimiteţi. Vă asigur că am să fiu de bună credinţă şi am să îi arăt/citesc lui tăticu toate mesajele, precum am făcut-o în fiecare an”.
Mai mulți locuitori ai Capitalei i-au transmis urări de bine umoristului prin intermediul postului nostru de televiziune.
„Lipsește de pe scenă, îi dorim sănătate, mulți ani și să se bucure de ceea ce are, a spus un admirator. Alții i-au transmis multă sănătate și putere.
Și pe rețelele de socializare, marele artist a primit sute de felicitări. Scriitorul Ioan Mânăscurtă a postat un mesaj emoționant dedicat maestrului.
„Pe 18 ianuarie este ziua prietenului meu și al nostru, inegalabilul Gheorghe Urschi, cel mai popular și mai admirat artist din ultima jumătate de veac! Gheorghe a râs de metehnele noastre, făcându-ne și pe noi să râdem și astfel să ne vindecăm de ele. Prin teatru și prin scris, a încercat să ne dezvețe de prostie și trebuie să-i fim recunoscători pentru asta. La mulți ani, dragă prietene!”, a declarat scriitorul Ioan Mânăscurtă, prieten al artistului.
În anii precedenți, de ziua sa de naștere, umoristul primea zeci de musafiri în propria casă. Aceștia veneau cu daruri și flori.
Maestrul Gheorghe Urschi s-a născut în satul Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. Umoristul a urmat cursuri de actorie la școala de teatru de la Moscova. Și-a început cariera actoricească la teatrul Luceafărul. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole: Steaua fără nume, Jucării de oțel, Jocul dragostei și al întâmplării, și multe altele.
De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate a realizat numeroase emisiuni și concerte. De asemenea, Gheorghe Urschi a scris și câteva volume de nuvele, versuri și muzică pentru mai multe piese, inclusiv romanțe. Artistul este autorul mai multor scenarii și a regizat trei filme, printre care renumita peliculă „Văleu, văleu, nu turna”.
În iunie 2011, Gheorghe Urschi a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care patru luni la o clinică de reabilitare în Israel. În anul 2012, umoristului i-a fost conferit titlul de „Artist al poporului”, iar în 2014, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău. Din anul 2019, Gheorghe Urschi este Laureat al Premiului Național.
Comentarii