(VIDEO) PSRM, ultimatum pentru Maia Sandu ca până la 1 februarie să desemneze un prim-ministru. Dodon: Să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 ianuarie, 2021, 14:30

PSRM a dat ultimatum președintei Maia Sandu ca în termen de până la data de 1 februarie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Mai mult, liderul socialiștilor, Igor Dodon, după ședința Executivului Politic al formațiunii pe care o conduce, a acuzat-o pe șefa statului de uzurparea puterii în stat și o avertizează că dacă nu va înainta un premier, atunci va organiza proteste în masă.

„Am examinat mai multe subiecte, în special situația care s-a creat în R. Moldova în urma acțiunilor iresponsabile a noului președinte. Ceea ce avem la această etapă, suntem într-o incertitudine totală, cauzată de încălcarea Constituției de actualul președinte. Trebuie să spunem deschis că, cu regret, a plecat în istorie conlucrarea între Președinție, Guvern și Parlament. Acum avem show-uri politice, tot mai multe tentative de uzurparea puterii în stat din partea actualului președinte.

Am discutat trei mari probleme – situația actuală în țară, Guvern interimar, dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.

Țara nu are un Guvern funcțional, mai mult se merge pe inerție. La infinit să mergem pe o astfel de abordare nu putem. Noi asistăm la subiecte tragico-comedice. Este clar că Maia Sandu nu știe cum să procedeze mai departe, se conturează al doilea eșec, după ce a fost prim-ministră. De la demisia Guvernului Chicu a trecut aproape o lună.  Maia Sandu deja încalcă Constituția. În aceste condiții, PSRM cere în mod categoric președintelui desemnarea prim-ministrului până la data de 1 februarie. Pe urmă să nu spuneți că nu v-am preîntâmpinat”, a declarat Dodon.

De asemenea, Dodon a anunțat că, la 19 ianuarie, deputații PSRM se vor adresa la Curtea Constituțională pentru a solicita poziția asupra termenului maxim când președintele țării este obligat să desemneze candidatura la funcția de premier și care sunt sancțiunile pentru șeful statului în caz dacă nu înaintează candidatul la funcția de prim-ministru. PSRM va solicita examinarea în regim de urgență a acestei sesizări.

Totodată, liderul PSRM a reiterat că, pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, partidul pe care îl conduce va opta pentru scenariul ca președintele să înainteze un candidat la fotoliul de premier, însă de două ori numirea acestuia să nu să se voteze.

„Cu autodizolvarea, Curtea Constituțională deja i-a dat peste nas. Era evident acest lucru”, opinează președintele PSRM.

Igor Dodon a mai adăugat că socialiștii Vlad Batrîncea și Corneliu Furculiță vor aborda, mâine, 19 ianuarie, președinții fracțiunilor parlamentare pentru a se așeza la masa de discuții.

„Noi, în calitate de cea mai mare fracțiune, ne asumăm acest lucru și chemăm la dialog pentru a face foaia de parcurs pentru a ajunge la anticipate”, spune Dodon.

Liderul PSRM a avertizat-o pe Maia Sandu că dacă nu va înainta un premier, atunci socialiștii vor organiza proteste în masă.

„Dacă președintele Republicii Moldova și complicii săi vor abuza în continuare norma constituțională și vor face aceste jocuri, noi ne rezervăm dreptul pentru a întreprinde toate acțiunile constituționale împotriva președintelui țării și toate acțiunile legale, inclusiv proteste în masă față de uzurpatorii puterii în stat”, a punctat Igor Dodon.

Vezi și: Dodon convoacă Comitetul executiv al PSRM: Vom discuta criza politică din țară

La data de 28 decembrie 2020, Maia Sandu a avut consultări cu fracțiunile şi grupurile politice parlamentare. Ulterior, ea a anunțat că principala concluzie după consultările pe care le-a avut cu fracțiunile parlamentare este că nimeni nu-și asumă deschis participarea la formarea unei majorități parlamentare și formarea unui nou Guvern. Mai mult, toți participanții la consultări sunt de acord cu alegerile anticipate.

Ea a menționat că deși unele fracțiuni „văd în mod diferit” felul în care se poate de ajuns la anticipate, deocamdată nimeni nu-și asumă participarea într-o majoritate parlamentară.

„Absolut toate formațiunile politice din Parlament sunt de acord că acest Parlament trebuie să fie dizolvat. Oamenii să aibă șansa alegerii unui nou Parlament. Această necesitate este împărtășită și de către cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Sandu.

„Pornind de la discuțiile pe care le-am avut astăzi, voi veni în scurt timp cu soluția pe care o văd eu pentru a ieși din acest impas politic și economic”, a mai spus ea.

Amintim că, Vladimir Voronin și Renato Usatîi, s-au arătat dispuși de a fi înaintați la funcția de premier. Președinta Maia Sandu a menționat că o eventuală candidatură pentru șefia Guvernului va duce la amânarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Cu toții înțelegem că Republica Moldova are nevoie de un Guvern serios și cu sprijin sănătos în Parlament ca să poată să rezolve problemele mari cu care se confruntă societatea și cetățenii. Problema cea marea este lipsa sprijinului sănătos din partea unei majorități în Parlament pentru un asemenea Guvern. Orice nominalizare la funcția de premier ar conduce la amânare alegerilor parlamentare și sper că cei care și-au exprimat intenția pentru această funcție să nu fie pentru această amânare”, a comentat Maia Sandu.

Vezi și:

Renato Usatîi îi va solicita Maiei Sandu să îl desemneze la funcția de prim-ministru

Voronin îi cere președintei să-l desemneze la funcţia de premier: Să vedeți ce fac eu din ei toți (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X