Foto: Digi24

Amenințările Rusiei și-au atins din nou ținta: Aleksei Navalnîi, cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin, a fost reținut duminică seară de poliție la câteva minute după întoarcerea la Moscova. Disidentul a revenit acasă la cinci luni de la otrăvirea sa. În acest timp, el s-a tratat și s-a recuperat la Berlin.

Avionul cu care a venit Aleksei Navalnîi a plecat de la Berlin duminică după-amiază, dar după aproape trei ore de zbor, a aterizat pe un alt aeroport față de cel anunțat oficial. Vnukovo se umpluse între timp de oameni dornici să-l vadă. Și în timp ce aeronava se apropia de Moscova, zeci de simpatizanți de-ai lui erau luați pe sus de poliție și băgați în dube.

Reținerea lui Navalnîi a declanșat critici în Uniunea Europeană, iar președintele Consiliului European și ministrul român de Externe au fost printre primii care au luat poziție: „Represiunea îndreptată împotriva opoziției doar pentru că este opoziție e nedemocratică”, a scris Bogdan Aurescu pe contul de Twitter.

Aleksei Navalnîi a vrut să se întoarcă în Rusia în ciuda amenințărilor primite de la Administrația Penitenciarelor. Autoritățile spuneau că politicianul va ajunge după gratii fiindcă nu ar fi respectat termenii eliberării condiționate și nu s-a prezentat la data stabilită pentru controlul judiciar. Navalnîi a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

„Vreau să mulțumesc Germaniei, vreau să vă mulțumesc vouă tuturor. Sunt extrem de fericit. (Reporter: Vă este teamă că veți fi arestat la aterizare?) Să fiu arestat? Imposibil, sunt nevinovat”, declara Aleksei Navalnîi înainte de a pleca spre Moscova, citează Digi24.

El a fost însoțit pe drum de Iulia Navalnîi, soția lui, și a fost reținut pe aeroport de îndată ce a ajuns la controlul pașapoartelor. Iată istoricul acestei zile în imagini:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here