SUA, Canada și UE au cerut eliberarea lui Navalnîi. Ministerul de Externe Rus: Aveți grijă de propriile probleme

Autor: , in Actualitate / Externe / 18 ianuarie, 2021, 11:39 Etichete: , ,

Mai multe guverne europene au cerut eliberarea lui Alexei Navalnîi, principalul opozant rus fiind reţinut duminică, la revenirea la Moscova după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic. Cu declarații în acest sens au venit șeful Departamentului de Stat american, Mike Pompeo, și consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan. 

„Liderii politici încrezători nu se tem de vocile concurente, nici nu comit violenţe împotriva lor și nu reţin pe nedrept oponenţii politici”, a declarat Mike Pompeo. 

În opinia lui Jake Sullivan, „atacurile Kremlinului împotriva lui Navalny nu sunt doar o încălcare a drepturilor omului, ci și o provocare pentru poporul rus, care își dorește ca vocea să îi fie ascultată”.

Guvernul britanic a spus că este „foarte îngrijorat”: „În loc să persecute victima acestei teribile infracţiuni, autorităţile ruse ar trebui să investigheze cum a ajuns să fie folosită această armă chimică pe teritoriul Rusiei”.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a cerut diplomaților străini să „respecte dreptul internațional, să nu atenteze la legislația națională a statelor suverane și să aibă grijă de problemele din propria țară”.

Pe lângă Statele Unite și Marea Britanie, detenția lui Navalnîi a fost criticată de Canada și de statele membre ale UE, inclusiv Germania, Franța, Austria, Polonia, Republica Cehă și statele baltice.

Surse TASS din Bruxelles au declarat că luni, pe 18 ianuarie 2021, acest subiect va fi discutat în Parlamentul European, iar pe 25 ianuarie – va fi inclus în lista de ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat, duminică, 17 ianuarie, la scurt timp după ce avionul său a aterizat la Moscova.  

Citește și: Aleksei Navalnîi a fost anunțat în căutare în Federația Rusă la sfârșitul lunii decembrie

Activistul revenise în ţară, convins că nu va fi reţinut, după aproximativ cinci luni de la atacul pentru care învinuieşte autorităţile ruse.

Navalnîi a fost otrăvit în luna august a anului trecut, când se afla în Siberia. După ce a fost spitalizat mai multe zile, a fost dus în Germania pentru tratament de urgenţă. S-a recuperat şi şi-a exprimat intenţia de a reveni în Rusia.

Guvernul lui Vladimir Putin neagă că ar fi avut vreo legătură cu otrăvirea lui.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X