(VIDEO) CC a declarat inadmisibilă sesizarea PAS: Constituția nu prevede autodizolvarea Parlamentului

Autor: , in Actualitate / Politic / 18 ianuarie, 2021, 13:27 Etichete: ,

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului. Despre aceasta a anunțat președinta Domnica Manole, într-un briefing de presă. 

CC s-a pronunțat asupra sesizării depuse de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, care au cerut Curții să explice dacă Parlamentul are posibilitatea de a se autodizolva prin adoptarea unei hotărâri cu o majoritate calificată din 2/3 din voturile deputatilor.

Curtea a notat existența unei hotărâri anterioare, care conține un răspuns pentru această sesizare – hotărârea 31 din 10 noiembrie 1997, a cărui dispozitiv prevede că dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condițiile art. 85 din Constituția Republicii Moldova. De fapt, prin această hotărâre Curtea a pus in aprlicare regula potrivit căreia textele clare nu trebuie interpretate. Articolul 85 din Constituție prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

 

Amintim că deputații PAS, Mihai Popșoi, Dan Perciun și Virgiliu Pâslariuc, au sesizat la 31 decembrie Curtea Constituțională, cerând Curții să se expună modul cum poate Parlamentul să adopte decizie privind autodizolvarea sa și provocarea în acest fel a alegerilor anticipate.

Potrivit deputatului Mihai Popșoi, „prin această sesizare Curtea Constituțională a fost solicitată „să se expună privind posibilitatea dizolvării Parlamentului, prin adoptarea unei hotărâri de autodizolvare, cu votul a 67 de deputați”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X