Foto: PDM

Membrii Organizaţiei Teritoriale PDM Soroca au semnat o adresare către preşedinta Maia Sandu şi prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, în care reclamă abuzuri şi presiuni pe care funcţionarii publici le-ar fi făcut asupra echipei partidului din Soroca. Aceștia solicită să fie trași la răspundere doi funcționari publici.

Potrivit democraților, timp de câteva săptămâni membrii organizaţiei au fost şantajaţi şi intimidaţi de către reprezentantul guvernului în teritoriu, Vladimir Ceban, şi directorul general AIPA, Vadim Curmei.

Prin depăşirea atribuţiilor de serviciu, aceşti funcţionari publici au încercat să-i determine să acţioneze împotriva propriilor convingeri, pentru a obţine următoarele scopuri:

– destabilizarea echipei PDM Soroca,
– influenţarea situaţiei politice locale,
– defăimarea conducerii PDM,
– constrângerea persoanelor semnatare a declaraţiei din 15 ianuarie 2021 de a lucra în campania electorală în cazul alegerilor parlamentare anticipate pentru PSRM”, menționează membrii PDM, acuzând că prin aceste acţiuni ilegale, funcţionarii publici au încălcat mai multe acte legislative şi normative.

Reieşind din aceste considerente, membrii echipei PDM Soroca solicită conducerii ţării atragerea la răspundere a funcţionarilor vizaţi. Totodată, membrii Organizaţiei afirmă că Declaraţia semnată de ei în data de 15 ianuarie 2021 trebuie considerată nulă din cauza presiunilor exercitate asupra semnatarilor acesteia.

Reacții

Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Vadim Curmei, a respins acuzațiile.

„Agenția pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură constată cu îngrijorare că, în ultimul timp, a devenit ținta unei ample campanii de denigrare și a unor tentative de atragere a instituției în polemici politice. Cu această ocazie, AIPA respinge orice acuzație în adresa instituției. Declarăm cu toată responsabilitatea că AIPA nu face și nici nu va face jocuri politice. Cerem politicienilor să înceteze acuzațiile în adradresaesa AIPA și tentativele de a ne atrage în polemici politice. De asemenea, cerem politicienilor ca, atunci când formulează aprecieri privind activitatea instituției, să se documenteze temeinic, căci orice opinie eronată formulată în spațiul public lezează nu doar imaginea instituției, ci și imaginea beneficiarilor de subvenții. Și în continuare, AIPA se va concentra pe responsabilitățile pe care le are și nu va admite atacuri nefondate în adresa sa, precum și tentative de atragere în polemici poltice”, este reacția conducerii AIPA.

Reprezentantul guvernului în teritoriu, Vladimir Ceban, a declarat pentru TV8 că nu știe despre ce este vorba și a respins acuzațiile.

Ce s-a întâmplat pe data de 15 ianuarie 2021

PDM a declarat vineri, 15 ianuarie, că ar exista pretinse intimidări din partea altor forțe politice asupra membrilor de partid, menționând că în această zi, în Soroca ar fi avut loc o întrunire la care au participat atât membri ai PDM, cât și socialiști. În rezultat, opt primari și un consilier afiliați PDM au ieșit din rândurile partidului.

Membrii Organizația Teritorială a PDM din Soroca au anunțat că părăsesc rândurile democraților. „Noi, primarii și consilierii OT PDM Soroca, părăsim Partidul Democrat și organizația Teritorială PDM Soroca și ne declarăm neafiliați în toate organele locale elective din raionul Soroca”, notează aleșii locali în declarație.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here