Siegfried Mureșan: Primele doze de vaccin anti-COVID, donate de România, ar putea ajunge în R. Moldova în această săptămână

Autor: , in Actualitate / COVID-19 / Externe / 19 ianuarie, 2021, 12:56 Etichete: , ,

Primele doze de vaccin donate din partea guvernului României, destinate imunizării personalului medical din prima linie, ar putea ajunge în Republica Moldova chiar în această săptămână. Anunțul a fost făcut luni, 18 ianuarie, de către președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană –  Republica Moldova, Siegfried Mureșan, în cadrul unei intervenții la emisiunea „Punctul pe Azi”, de la postul TVR Moldova.

Europarlamentarul a declarat că a purtat discuții la Uniunea Europeană, în paralel cu discuțiile președintei Maia Sandu, inclusiv cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și a solicitat să se facă mai mult efort pentru ca în Republica Moldova, dar și în alte țări ale parteneriatului estic, să ajungă cât mai repede vaccinul împotriva coronavirusului de tip nou pentru imunizarea personalului medical din prima linie.

„Se lucrează acum la un plan prin care Uniunea Europeană să doneze Republicii Moldova și țărilor din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest, o parte din dozele de vaccin achiziționate, pentru imunizarea personalului medical. Sper că cele 27 de țări să se pună de acord cât mai rapid. Sper să se reușească poate chiar în cursul acestei săptămâni. Până atunci, România va dona primele vaccinuri Republicii Moldova”, a spus oficialul european.

Mureșan a spus că primele doze de vaccin anti-COVID-19, destinat imunizarii angajaților din sistemul de sănătate din prima linie, ar putea ajunge în Republica Moldova în următoarele zile.

„România a avut două tipuri de vaccin primite – Biotech-Pfizer, care trebuie stocat în condiții foarte stricte, la minus 70-80 grade Celsius, și acum a venit și acel vaccin de la Moderna, care poate fi stocat la temperaturi mai ridicate și din acest vaccin a cărui stocare în Republica Moldova este mai ușoară, guvernul României este pregătit să doneze în următoarele zile, de îndată ce se vor finaliza formalitățile. Primele mii de doze de vaccin eu cred că vor veni chiar în această săptămână.”, a spus Siegfried Mureșan.

La Bruxelles, președinta Republicii Moldova a discutat cu Siegfried Mureșan și cu Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European, David McAllister, pe care i-a rugat să ajute țara noastră în identificarea unei soluții pentru a obține cât mai rapid vaccinul anti-COVID-19.

Anterior, eurodeputatul PNL România, Cristian Buşoi, raportorul Parlamentului European pentru programul EU4Health, a declarat că Republica Moldova va fi o prioritate pentru România când ţara noastră va fi în situaţia de a şti câte vaccinuri anti-COVID are în exces şi le va putea dona.

Primul care a anunțat despre faptul că România intenționează să doneze Republicii Moldova o parte din vaccinurile împotriva COVID-19 pe care le va obţine din partea Uniunii Europene, a fost președintele PNL Diaspora, Viorel Badea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X