Ciocoi: Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic

Autor: , in Actualitate / Politic / 20 ianuarie, 2021, 21:03

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezidat astăzi, 20 ianuarie, prima ședință a Guvernului în exercițiu. În debutul ședinței, șeful Executivului a dat asigurări că acest Guvern va face tot posibilul ca să asigure continuarea politicilor publice, menționând că „Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic”.

„Evident că un Guvern interimar nu poate face miracole, dar poate oferi siguranța necesară că lucrurile nu vor degrada în fața crizelor cu care ne confruntăm. Vă îndemn să evităm politica la maxim și să ne concentrăm exclusiv pe profesionalism. Să fim demni și să ne facem lucrul în mod corect, sincer și deschis, până la învestirea unui nou Guvern”, a precizat Aureliu Ciocoi.

„Republica Moldova nu își poate permite un lockdown economic, prin urmare suntem obligați să ne protejăm și să respectăm măsurile epidemiologice pentru a nu permite acestui virus să atingă cifre semnificative de infectări”, a mai adăugat premierul interimar.

Șeful Guvernului în exercițiu a solicitat informațiile actuale privind situația epidemiologică în sistemul de sănătate și în sistemul educațional.

Secretarul de stat al Ministerului sănătății, muncii și protecției sociale, Tatiana Zatîc, a raportat că în ultimele săptămîni (14.12.2020-17.01.2021) se atestă o scădere a cazurilor noi confirmate. Aceasta se explică prin faptul că s-au adresat mai puține persoane pentru efectuarea testelor în perioada sărbătorilor de iarnă. Cu toate acestea, indicatorii de incidență a infecției Covid-19 în ultimele 14 zile în 24 teritorii administrative se încadrează în criteriile de alertă cu cod roșu.

În prezent, Republica Moldova dispune de suficiente teste de laborator, având în stoc 140 mii de teste și MSMPS este în proces de achiziționare a încă 300 mii de teste rapide.

Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa a menționat că situația epidemiologică este zilnic monitorizată în instituțiile de învățământ.

Astfel, se atestă o diminuare a numărului de cazuri Covid-19 între studenți, inclusiv diminuarea numărului de studenți în autoizolare. În perioada 11-15 ianuarie 2021, au fost confirmați pozitiv 5 studenți, 11 cadre didactice și 5 cadre auxiliare, în autoizolare – 5 studenți și 1 cadre didactice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X