(DOC) Fără cvorum la acordarea votului de încredere noului Guvern: Propunerea PAS privind dizolvarea Parlamentului

Autor: , in Actualitate / Politic / 20 ianuarie, 2021, 19:38

Fracțiunea PAS ar urma să vină cu o Declarație în plenul Parlamentului prin care toți deputații să-și asume politic că nu vor vota candidații la funcția de prim-ministru înaintați de președinta Maia Sandu, scenariu care ar duce la dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

TV8 a publicat respectiva hotărâre, potrivit căreia deputații se angajează:

– să nu asigure cvorumul în cadrul ședințelor plenare la care se va examina chestiunea cu privire la aprobarea Programului de activitate al Guvernului și acordarea votului de încredere Guvernului;

– să recomande președintelui să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului în prima zi după expirarea celor 45 de zile în care au fost respinse cel puțin două solicitări de învestitură;

– să stabilească după emiterea avizului Curții Constituționale cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului, data alegerilor pentru un  nou Parlament în prima zi de duminică, după expirarea a 60 de zile de la emiterea decretului de dizolvare a Parlamentului.

Proiectul urmează sa fie discutat la una dintre primele ședințe ale Parlamentului, în noua sesiune, care începe pe 1 februarie curent.

Amintim că la data de 18 ianaurie curent Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

Curtea a notat existența unei hotărâri anterioare, care conține un răspuns pentru această sesizare – hotărârea 31 din 10 noiembrie 1997, a cărui dispozitiv prevede că dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condițiile art. 85 din Constituția Republicii Moldova. De fapt, prin această hotărâre Curtea a pus in aprlicare regula potrivit căreia textele clare nu trebuie interpretate. Articolul 85 din Constituție prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X