Înainte de ședința CC, Nagacevschi a criticat autorii sesizării ce vizează legea privind statutul limbii ruse: „Va fi un eșec lamentabil”

Autor: , in Actualitate / Politic / 20 ianuarie, 2021, 17:50 Etichete: , , , ,

Curtea Constituțională va examina joi, 21 ianuarie, sesizarea unor deputați  de a analiza constituționalitatea Legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobate de Guvern în ședința din 3 decembrie 2020. Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a ieșit într-un briefing de presă în care a declarat că autorii sesizării urmăresc creșterea propriului rating politic, atenționându-i că „tentativele de a diviza societatea pe criterii lingvistice se vor finaliza cu un eșec lamentabil”. 

Nagacevschi s-a referit la deputații Dinu Plângău și Octavian Țîcu, care se găsesc printre semnatarii sesizării la CC.

„Am studiat atent sesizările. Ceea ce am constatat este că domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse vor crește ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii care au crezut așa. Observăm că istoria se repetă. Se pare că stimații deputați merg în Taraclia, Găgăuzia, iar localnicii comunică cu dumnealor anume în limba rusă. De ce? Dintr-un simplu motiv: limba rusă este utilizată drept limbă de comunicare interetnică, iar prin legea contestată s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informații de interes public dar și la unele servicii publice prin dezvoltarea prevederilor legale ale actelor normative din viitor. Nu numărul de etnici ruși se ia în calcul, dar cifra celor care vorbesc limba rusă, și aici răspunsul este previzibil pentru toți”, a declarat ministrul interimar.

Mai mult, Nagacevschi a menționat faptul că „cel puțin” el nu are nicio cunoștință pe teritoriul Republicii Moldova care nu ar cunoaște limba rusă.

Acesta i-a atenționat pe Plângău și pe Țîcu că intenția lor s-ar putea transforma în „dezastru politic” și le-a amintit despre anularea alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău.

„Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. VĂ urez succese. Sunt convins că tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice, nu au nicio șansă și se vor finaliza cu un eșec lamentabil, indiferent de ce olutie va adopta Curtea Constituțională. Vă invit să urmăriți ședința Curții. Cu siguranță va fi una  extrem de interesantă”, a încheiat Fadei Nagacevschi.

La rândul său, deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, a venit cu o reacție la cele spuse de ministrul Justiției. Acesta se arată convins că proiectul contestat este neconstituțional și trebuie aborgat.

„Astăzi am văzut niște reacții destul de emotive ale ministrului Justiției Nagacevschi despre faptul că mergem împotriva limbii ruse, ceea ce este un fals mai mare decât ministerul pe care-l conduce, pentru că odată ce ești cetățean al R. Moldova ești egal, indiferent de limba vorbită, în rând cu toți cetățenii R.Moldova. Ai drepturi dar ai și obligații care reies din Constituție cât și din alt cadru normativ aferent (…) Persoanele aflate în funcții de demnitate publică nu trebuie să recurgă la insinuări și la declarații politice care pot prejudicia instituții, pot diviza societatea”, a declarat Plîngău într-un live pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Cetățenii critică proiectul de lege care oferă statut special limbii ruse

Anterior, Octavian Țîcu a cerut ca Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituțională, iar până atunci să fie suspendată. Magistrații constituționali au respins cererea de suspendare, subliniind că deputatul „nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”.

Legea, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

Legea a fost aprobată de Parlament, pe fondul protestelor opoziției, în ședința din 3 decembrie 2020.

De menționat că proiectul de modificare a legii a fost înaintat titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobat cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectul au fost dur criticate de opoziție și experți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X