Joe Biden devine azi președintele SUA. La ce oră are loc învestirea și de ce este ziua una neobișnuită

Autor: , in Externe / 20 ianuarie, 2021, 11:55 Etichete: , , ,

Ziua învestirii președintelui SUA este un eveniment care urmează cutume respectate cu sfințenie, repetate ceremonios odată la patru ani. Nu este și cazul zilei de azi. Amploarea evenimentului este mult redusă, din cauza epidemiei COVID-19 și a tensiunilor politice, aparatul de securitate mobilizat este impresionant, iar din mijlocul ceremoniei lipsește un actor central: Donald Trump, scrie BBC News, citat de Libertatea.

Inaugurarea, cum îi spun americanii, este ceremonia de învestire care marchează în mod formal debutul președinției și are loc la Washington DC. Calendarul zilei inaugurării are mai multe momente ceremoniale, iar cel mai important este jurământul și învestirea oficială în funcție a câștigătorului alegerilor.

Vicepreședinta Kamala Harris va prelua oficial funcția tot după depunerea jurământului, care de obicei are loc chiar înainte de cel al președintelui. Depunerea jurământului are loc în fața Capitoliului SUA. În jur de 200 de oameni vor sta pe scenă (distanțați), alături de președinte și de vicepreședintă.

Discursurile de deschidere a ceremoniei sunt de obicei programate în jurul orei locale 11.30 (18.30 ora Moldovei), iar Joe Biden și Kamala Harris vor depune jurământul în jurul prânzului.

După jurământ și după discursul de președinte, Joe Biden se va muta la Casa Albă, care îi va fi locuință pentru următorii patru ani.

În mod tradițional, președintele în exercițiu și succesorul său merg împreună la Capitoliul SUA pentru ceremonia de învestire, ca un simbol al tranziției pașnice de putere, un fundament al statelor democratice. Nu va fi cazul azi. Președintele în exercițiu al SUA nu va lua parte la ceremonia de învestire a succesorului său, Joe Biden.

Anunțul a fost făcut chiar de Donald Trump pe 8 ianuarie. Trump devine astfel primul președinte american care evită ceremonia de învestire a succesorului său, de la Andrew Johnson, din 1869, și până în prezent. Pe lista foarte scurtă a președinților care nu au luat parte la inaugurarea mandatului succesorilor se mai află John Adams și John Quincy Adams.

Citește și: Ultimul discurs al lui Trump ca președinte: Mișcarea noastră e abia la început

Învestirea președintelui este de obicei un eveniment care beneficiază de o securitate strictă, dar măsurile vor fi și mai dure acum, după evenimentele violente care au avut loc la Capitoliu pe 6 ianuarie.

Secret Service a preluat comanda planurilor de securitate, care vor fi susținute de cel puțin 15.000 de militari ai Gărzii Naționale și de mii de polițiști. Washington DC este deja sub stare de urgență și va rămâne așa și în timpul ceremoniei.

Joe Biden a insistat să depună jurământul afară, în aer liber, așa cum este tradiția, dar numărul spectatorilor va fi redus semnificativ.

Lady Gaga, o susţinătoare fidelă a lui Biden, va cânta imnul naţional, iar după depunerea jurământului de către Biden, actorul Tom Hanks va fi gazda unui program televizat de 90 de minute, care va înlocui evenimentele ce au loc de obicei la faţa locului. La spectacol vor mai participa Jennifer Lopez, Jon Bon Jovi, Demi Lovato, Garth Brooks şi Justin Timberlake.

Evenimentele vor fi transmise în direct de aproape toate televiziunile americane, pe diverse platforme de streaming și pe numeroase canale de YouTube sau pe pagini de Facebook.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X