Miercuri, 20 ianuarie, a avut loc prima ședință a Guvernului în exercițiu, după demisia lui Ion Chicu și preluarea mandatului de premier interimar de către Aureliu Ciocoi. Pe ordinea de zi au fost înregistrate 11 subiecte.

Citește și: Prima ședință a Guvernului după demisia lui Ion Chicu și preluarea mandatului de premier interimar de către Aureliu Ciocoi

Ordinea de zi poate fi examinată AICI.

15:57. Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru în domeniul achizițiilor publice a fost agreat de cabinetul de miniștri. Detalii AICI.

15:50. Modificarea Regulamentului privind casarea bunurilor uzate, raportate la mijloacele fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 500/1998 a fost aprobată. Detalii AICI.

15:47. Regulamentul cu privire la modul de ținere a Registrului electronic al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, format de Sistemul informațional automatizat de informare și comunicare privind prevenirea și combaterea spălării banilor a fost aprobat de Guvern. Detalii AICI.

15:44. Miniștrii au aprobat proiectul pentru modificarea unor anexe la Hotărârea Guvernului nr. 351/2005 cu privire la aprobarea listelor bunurilor imobile proprietate publică a statului și la transmiterea unor bunuri imobile. Detalii AICI.

15:40. Modul de stabilire şi aplicare a preţurilor la bunurile destinate stocării şi eliberării în/din rezervele de stat şi de mobilizare a fost aprobat de membrii Guvernului. Detalii AICI.

15:38. Regulamentul cu privire la controlul rezervelor de stat şi de mobilizare, aprobat de miniștri. Detalii AICI.

15:36. Guvernul a aprobat proiectul prin care se schimbă categoria de destinaţie a terenurilor agricole, proprietate a statului, administrarea Agenţiei Proprietăţii Publice (gestiunea Întreprinderii de Stat „Administraţia de Stat a Drumurilor”) cu trecerea din categoria de terenuri cu destinaţie agricolă în categoria de terenuri destinate industriei, transporturilor, telecomunicaţiilor şi cu alte destinaţii speciale, în scopul reabilitării drumului naţional R30 Anenii Noi–Căuşeni–Ştefan Vodă–frontiera cu Ucraina (pe segmentul drumului de ocolire a satului Troiţa Nouă, comuna Ciobanovca, raionul Anenii Noi).

15:34. Proiectul cu privire la instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești– Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești a fost aprobat de miniștri. Detalii AICI.

15:29. Cabinetul de miniștri a aprobat lista candidaților ce vor primi Bursa de excelență a Guvernului şi Bursa pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi pe anul 2021. Detalii AICI.

15:25. Liliana Iaconi rămâne în funcția de secretar general al Guvernului până la data de 31 martie, deși în ședința din 22 decembrie 2020 aceasta a anunțat că va activa doar până la data de 1 februarie. Premierul interimar Aureliu Ciocoi susțien că personal i-a solicitat Lilianei Iaconi să rămâne în funcție.

15:05. În debutul ședinței Executivului, secretara de stat a MSMPS, Tatiana Zatîc, prezintă situația epidemiologică din Republica Moldova privind pandemia COVID-19. Aceasta a menționat că deși se atestă o descreștere a cazurilor noi zilnice de COVID-19, datele continuă să fie alarmante. Actualmente, autoritățile dispun de 140 de mii de teste pentru depistarea noului coronavirus. Totodată, MSMSP este în proces de procurare a testelor rapide – 300 de mii de teste.

Amintim că la data de 23 decembrie 2020 Ion Chicu a anunțat demisia sa din funcția de prim-ministru și, implicit a Guvernului, în scopul declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing de presă, după ședința comună cu președintele de atunci în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, și cu președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Totuși, în urma unei discuții cu președinta Maia Sandu, Ion Chicu a anunțat că va asigura interimatul funcției de premier doar până la data de 31 decembrie. Astfel, de la data de 1 ianuarie, Guvernul a rămas fără prim-ministrul, iar împreună cu Ion Chicu, din funcții au plecat și ministra Sănătații, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuță și ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi.

Ceilalți miniștri continuă să activeze și în 2021.

De la începutul anului curent, interimatul funcție de prim-ministru îl asigură ministrul de Externe, Aurel Ciocoi, în urma unui decret semnat de Maia Sandu. Asta deși premierul demisionar Ion Chicu anunța că locul său va fi preluat de vicepremiera pentru reintegrare, Olga Cebotari, până la emiterea unui decret de către Maia Sandu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here