Președinta Maia Sandu a declarat că în această săptămână nu va desemna niciun candidat la funcția de prim-ministru. Totuși, șefa statului a menționat că săptămâna viitoare va face următorul pas pentru a face posibilă dizolvarea Legislativului ca într-un final să fie declanșate alegerile parlamentare anticipate.

„Soluțiile sunt în Parlament. Chiar dacă în discursurile publice toate fracțiunile parlamentare spun că își doresc alegeri aniticpate, în practică nu-și doresc să găsească aceste soluții. Inițial a fost această inițiativă de a merge la Curtea Constituțională pentru a vedea dacă este posibilă autodizolvarea Parlamentului. Curtea Constituțională a spus nu. Acum am văzut că este o încercare de a adopta o Declarație comună în Parlament prin care deputații își asumă angajamentul să nu voteze de două ori numirea unui Guvern și prin asta să declanșeze alegerile anticipate. 

Soluția pentru declanșarea alegerilor anticipate este în Parlament. 

Am așteptat să văd decizia Curții Constituționale, iar săptămâna viitoare o să fac următorul pas pe care îl consider eu corect, dar totul depinde de decizia parlamentarilor”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Amintim că fracțiunea PAS ar urma să vină cu o Declarație în plenul Parlamentului prin care toți deputații să-și asume politic că nu vor vota candidații la funcția de prim-ministru înaintați de președinta Maia Sandu, scenariu care ar duce la dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Citește și: (DOC) Fără cvorum la acordarea votului de încredere noului Guvern: Propunerea PAS privind dizolvarea Parlamentului

La data de 18 ianaurie curent Curtea Constituțională a declarat inadmisibilăsesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

Curtea a notat existența unei hotărâri anterioare, care conține un răspuns pentru această sesizare – hotărârea 31 din 10 noiembrie 1997, a cărui dispozitiv prevede că dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condițiile art. 85 din Constituția Republicii Moldova. De fapt, prin această hotărâre Curtea a pus in aprlicare regula potrivit căreia textele clare nu trebuie interpretate. Articolul 85 din Constituție prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here