Mihail Gorbaciov, optimist în privința relaţiilor SUA-Rusia în timpul preşedinţiei lui Joe Biden

Autor: , in Actualitate / Externe / 20 ianuarie, 2021, 13:57 Etichete: , , ,

Miercuri, pe 20 ianuarie, la Washington va avea loc inaugurarea celui de-al 46-lea președinte american Joseph Biden. Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, s-a întâlnit cu el de mai multe ori. Într-un interviu acordat TASS, Gorbaciov a vorbit despre perspectivele relațiilor ruso-americane cu noul locatar al Casei Albe, despre posibilitatea extinderii Tratatului „START III” și despre impactul discuțiilor despre „hegemonia americană” asupra politicii mondiale.

„Acum relațiile dintre Rusia și Statele Unite provoacă mari îngrijorări. Din păcate, aceasta este realitatea. Dar asta înseamnă că trebuie să facem ceva, să acționăm pentru a normaliza relațiile”, a declarat Gorbaciov, acum în vârstă de 89 de ani.

Îmi amintesc de mijlocul anilor ’80. Mulți au spus că nimic nu va funcționa în relațiile cu Statele Unite. Dar am reluat dialogul, ne-am întâlnit la cel mai înalt nivel – după o pauză de șase ani! – și am adoptat o declarație comună. Am făcut o declarație despre inadmisibilitatea unui război nuclear, sau orice război între țările noastre, și că nu vom urmări superioritatea militară. Am convenit să intensificăm contactele la toate nivelurile, schimburile și cooperarea. Apoi au apărut o mulțime de dificultăți, dar, per ansamblu, am ținut cursul. Doi ani mai târziu, a fost semnat primul acord privind dezarmarea nucleară – Tratatul INF. Concluzia este următoarea: trebuie să începem de undeva, nu ne  putem împărți între noi și ei”, a mai spus Gorbaciov, care a îndemnat la dialog între cele două capitale şi şi-a reiterat apelul în vederea prelungirii tratatului pentru dezarmare nucleară „START II” (n.red. Noul START), ce urmează să expire la 5 februarie.

„Este necesar să se extindă Tratatul „START” și acest lucru este real, mai ales că Biden a susținut acest lucru în timpul campaniei electorale”, și-a exprimat speranța fostul lider al URSS.

Gorbaciov a amintit despre o întâlnire cu Joe Biden din 2009, pe atunci senator: „Principalul lucru asupra căruia am convenit ambii atunci a fost că procesul de dezarmare nucleară trebuie continuat. I-am spus: tu, ca senator, ai sprijinit acordurile pe care le-am semnat cu președinții Reagan și Bush, acum trebuie să facem următorul pas”.

Succesor al tratatului „START I”, semnat în 1991 de Mihail Gorbaciov şi George H.W. Bush, Tratatul Noul START menţine arsenalele celor două ţări mult sub nivelul lor din timpul Războiului Rece. În vigoare din 2011, el limitează la 700 numărul de lansatoare nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul de focoase nucleare, notează Agerpres.

Expirarea apropiată, pe 5 februarie, a tratatului Noul START a fost sursă de tensiuni între Washington şi Moscova, care au dispute cu privire la termenii pentru reînnoirea acestuia.

Gorbaciov a menționat și Tratatul „Start III”, semnat între fostul președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, și Barack Obama în 2010: „A fost foarte important în ceea ce privește stabilitatea și controlul. (…) În doi sau trei ani, se poate negocia un contract mai ambițios. Au apărut noi tipuri de arme și este în curs o cursă a înarmărilor de înaltă calitate. Între timp, au apărut și alte riscuri”.

Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea Războiului Rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X