Platforma parlamentară Pentru Moldova califică propunerea fracțiunii PAS ca deputații să voteze o Declarație prin care să-și asume politic că nu vor vota candidații la funcția de prim-ministru înaintați de președinta Maia Sandu, scenariu care ar duce la dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, drept o intenție care „depășește orice limită a bunului simț și manifestă iresponsabilitate totală față de cetățeni și instituțiile statului. După ce Curtea Constituțională i-a amintit că legea nu se face după bunul ei plac, Maia Sandu a găsit o nouă modalitate trăsnită de a-și îndeplini ambițiile politice”. 

„Dincolo de absurditatea situației, ceea ce ne cere președintele este un abuz fără precedent și o imixtiune brutală în activitatea Parlamentului, prima și cea mai importantă instituție în stat. Îi amintim, pe această cale, președintelui Maia Sandu că Legea Supremă explică, negru pe alb, cum, când și în ce condiții pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Toate celelalte căi sunt ilegale, iar orice deviere și abuz înseamnă uzurparea puterii de stat.

De asemenea, îi mai atragem atenția că deputații au obligația constituțională de a adopta legi și hotărâri, inclusiv de a decide asupra numirii Guvernului, și că este la discreția lor să voteze pro sau contra. Nici măcar funcția de președinte nu-i dă dreptul să intervină și să împiedice buna funcționare a Parlamentului. Constatăm cu regret că, la nicio lună de la învestirea în funcția de președinte, Maia Sandu a reușit să demonstreze incompetență crasă și lipsă totală de respect pentru Lege și cetățeni”, se arată în reacția platformei Pentru Moldova din care fac parte deputații transfugi de la Pro Moldova și cei din Șor.

În aceeași reacție, cei din Pentru Moldova reiterează că își asumă responsabilitatea de a forma un guvern anti-criză, „care să gestioneze Republica Moldova până la alegerile parlamentare anticipate. În situație de criză, țara trebuie administrată eficient de un Guvern și un Parlament funcțional, cu drepturi depline”.

Amintim că fracțiunea PAS ar urma să vină cu o Declarație în plenul Parlamentului prin care toți deputații să-și asume politic că nu vor vota candidații la funcția de prim-ministru înaintați de președinta Maia Sandu, scenariu care ar duce la dizolvarea Legislativului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Citește și: (DOC) Fără cvorum la acordarea votului de încredere noului Guvern: Propunerea PAS privind dizolvarea Parlamentului

La data de 18 ianaurie curent Curtea Constituțională a declarat inadmisibilăsesizarea PAS privind posibilitatea de autodizolvare a Parlamentului.

Curtea a notat existența unei hotărâri anterioare, care conține un răspuns pentru această sesizare – hotărârea 31 din 10 noiembrie 1997, a cărui dispozitiv prevede că dizolvarea Parlamentului înainte de expirarea termenului de 4 ani este posibilă numai în condițiile art. 85 din Constituția Republicii Moldova. De fapt, prin această hotărâre Curtea a pus in aprlicare regula potrivit căreia textele clare nu trebuie interpretate. Articolul 85 din Constituție prevede două cazuri clare de dizolvare a Parlamentului: imposibilitatea formării Guvernului și blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here