„Cetățenii obțin o nouă victorie împotriva regimului Dodon-Șor”. Filip, după decizia CC privind legea prin care se oferă statut special limbii ruse

Autor: , in Actualitate / Politic / 21 ianuarie, 2021, 18:18

Magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat drept anticonstituțioinală Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată de Parlament în ședința din 3 decembrie 2020. La scurt timp după decizie, liderul democraților Pavel Filip a declarat că „cetățenii obțin o nouă victorie împotriva regimului Dodon-Șor”.

Lideru Partidului Democrat (PDM), Pavel Filip, susține că decizia de astăzi îi sancționează, de fapt, pe politicienii care intenționat vor să provoace haos și dezbinare în societate, fără să le pese de consecințe.

Cetățenii obțin astăzi o nouă victorie împotriva regimului Dodon-Șor: Curtea Constituțională anulează legea privind statutul limbii ruse, declarând-o neconstituțională”, a fost prima reacție a lui Filip. După dezmățul provocat de Dodon și Șor anul trecut, a fost anulat cel puțin unul dintre proiectele lor populiste. Decizia de astăzi îi sancționează, de fapt, pe politicienii care intenționat vor să provoace haos și dezbinare în societate, fără să le pese de consecințe”, a comentat Filip.

De menționat că ieri, înainte cu o zi de ședința CC, ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a ieșit într-un briefing de presă în care a declarat că autorii sesizării urmăresc creșterea propriului rating politic, atenționându-i că „tentativele de a diviza societatea pe criterii lingvistice se vor finaliza cu un eșec lamentabil”. 

Vezi și: Înainte de ședința CC, Nagacevschi a criticat autorii sesizării ce vizează legea privind statutul limbii ruse: „Va fi un eșec lamentabil”

Nagacevschi s-a referit la deputații Dinu Plângău și Octavian Țîcu, care se găsesc printre semnatarii sesizării la CC.

Citește și: Cetățenii critică proiectul de lege care oferă statut special limbii ruse

Anterior, Octavian Țîcu a cerut ca Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituțională, iar până atunci să fie suspendată. Magistrații constituționali au respins cererea de suspendare, subliniind că deputatul „nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”.

Legea, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

Legea a fost aprobată de Parlament, pe fondul protestelor opoziției, în ședința din 3 decembrie 2020.

De menționat că proiectul de modificare a legii a fost înaintat titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobat cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectul au fost dur criticate de opoziție și experți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *