(VIDEO) ULTIMA ORĂ! Legea prin care se oferă statut special limbii ruse, anticonstituțională
Magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat drept anticonstituțioinală Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată de Parlament în ședința din 3 decembrie 2020. Totodată, judecătorul Vladimir Țurcan a prezentat o opinie separată.
În timp ce a fost examinată constituționalitatea Legii privind funcționarea limbilor vorbite, în fața Curții Constituționale mai multe persoane au protestat.
Unii manifestanți au susținut inițiativa prin care se oferă statut special limbii ruse, iar alții au solicitat să fie declarată anticonstituțională.

Totodată, în zonă au fost prezenți zeci de polițiști pentru a asigura ordinea publică.
De menționat că ieri, înainte cu o zi de ședința CC, ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a ieșit într-un briefing de presă în care a declarat că autorii sesizării urmăresc creșterea propriului rating politic, atenționându-i că „tentativele de a diviza societatea pe criterii lingvistice se vor finaliza cu un eșec lamentabil”.
Nagacevschi s-a referit la deputații Dinu Plângău și Octavian Țîcu, care se găsesc printre semnatarii sesizării la CC.
Citește și: Cetățenii critică proiectul de lege care oferă statut special limbii ruse
Anterior, Octavian Țîcu a cerut ca Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituțională, iar până atunci să fie suspendată. Magistrații constituționali au respins cererea de suspendare, subliniind că deputatul „nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”.
Legea, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.
Legea a fost aprobată de Parlament, pe fondul protestelor opoziției, în ședința din 3 decembrie 2020.
De menționat că proiectul de modificare a legii a fost înaintat titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobat cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectul au fost dur criticate de opoziție și experți.
Comentarii
Rog Curtea Constitutionala sa interzica folosirea telefoanelor in timpul procesului. Deoarece se vede cum Ministru Justitiei primeste intrebari si indicatii prin telefon!!
Ei primesc indicatii prin telefon!!!!