PSRM intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor, după ce a fost declarată anticonstituțională
Fracțiunea Socialiștilor condamnă decizia magistraților Curții Constituționale (CC) de a declara anticonstituțională Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, adoptată de PSRM și cei din Pentru Moldova din care fac parte și deputații Partidului Șor. Într-un comunicat de presă, formațiunea califică decizia CC motivată politic și susține că intenționează să re-inițieze adoptarea proiectului.
„Nu este pentru prima dată când Curtea Constituțională a Republicii Moldova aprobă decizii părtinitoare din punct de vedere politic, anulând legile și deciziile autorităților alese democratic. Prin astfel de decizii, Curtea Constituțională subminează una dintre cele mai importante fundamente ale unui stat democratic – principiul separării puterilor.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să re-inițieze adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării. În același timp, necesitatea reformei constituționale devine din ce în ce mai evidentă. Domeniul de aplicare al competențelor Curții Constituționale trebuie să se limiteze la interpretarea Constituției țării și să fie de natură recomandativă”, se arată în comunicatul emis de PSRM.
Amintim că, joi, 21 ianuarie, magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat drept anticonstituțioinală Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată de Parlament în ședința din 3 decembrie 2020. Totodată, judecătorul Vladimir Țurcan a prezentat o opinie separată.
Citește și: Legea prin care se oferă statut special limbii ruse, anticonstituțională
De menționat că ieri, înainte cu o zi de ședința CC, ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a ieșit într-un briefing de presă în care a declarat că autorii sesizării urmăresc creșterea propriului rating politic, atenționându-i că „tentativele de a diviza societatea pe criterii lingvistice se vor finaliza cu un eșec lamentabil”.
Nagacevschi s-a referit la deputații Dinu Plângău și Octavian Țîcu, care se găsesc printre semnatarii sesizării la CC.
Citește și: Cetățenii critică proiectul de lege care oferă statut special limbii ruse
Anterior, Octavian Țîcu a cerut ca Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova să fie declarată neconstituțională, iar până atunci să fie suspendată. Magistrații constituționali au respins cererea de suspendare, subliniind că deputatul „nu a prezentat o argumentare rezonabilă a riscului menționat, ci s-a limitat doar să-l invoce”.
Legea, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.
Legea a fost aprobată de Parlament, pe fondul protestelor opoziției, în ședința din 3 decembrie 2020.
De menționat că proiectul de modificare a legii a fost înaintat titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobat cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectul au fost dur criticate de opoziție și experți.
Comentarii