Foto: pun.md

Magistrații Curții Constituționale (CC) au repins, vineri, 18 decembrie, cererea de suspendare a Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova depusă de liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu. Deputatul Octavian Țîcu, a subliniat în cadrul ședinței că Declarația de independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat și că în Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică.

Deputatul susține că această lege este un „atentat la suveranitatea și independența Republicii Moldova, prin promovarea limbii ruse la nivel de limbă oficială”.

Au fost timpuri când limba română era vorbită doar atunci când ne plângeam morții și ne cântau doinele, iar în perioadele sovietice, pentru limba română unii au făcut Gulagul. A fost vehiculul împotriva regimului comunist și ne-a dus spre independența Republicii Moldova. Declarația de independență punctează în mod expres faptul că limba română este limba de stat. În Constituție nu se vorbește despre o limbă interetnică. Prin sesizarea pe care am făcut-o, considerăm că această lege este un atentat la suveranitatea și independența RM, prin încercarea de a institui deasupra cadrului constituțional dezvoltarea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova. Și în mod special, articolul 6, care spune că în raport cu autoritățile publice, limba de comunicare este limba de stat și limba lingvistică. Se încearcă o revoluție lingvistică în R. Moldova, prin instituirea unui bilingvism și promovarea limbii ruse la rangul de limbă de stat”, a declarat Octavian Țîcu.

Legea, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

Legea a fost aprobată de Parlament, pe fondul protestelor opoziției, în ședința din 3 decembrie 2020.

De menționat că proiectul de modificare a legii a fost înaintat titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobat cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectul au fost dur criticate de opoziție și experți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here