Ambasada Rusiei, reacție la decizia CC privind statutul limbii ruse: Războiul de pe Nistru, o consecință a „șovinismului”

Autor: , in Actualitate / Externe / Politic / 22 ianuarie, 2021, 18:30 Etichete: ,

Decizia Curții Constituționale (CC) de a anula Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, adoptate cu scandal în plenul Parlamentului la 16 decembrie 2020, a nemulțumit Ambasada Federației Ruse la Chișinău. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Ambasadei au calificat verdictul CC drept „un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice” și au sugerat că războiul de pe Nistru a fost o consecință a dispoziției anti-ruse.

„Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 21 ianuarie curent, prin care limba rusă a fost privită de statutul de limbă de comunicare interetnică, pare a fi un factor alarmant în contextul păstrării păcii interetnice în statul multinațional moldovenesc”, spune Ambasada într-o declarație.

Potrivit reprezentanței consulare, limba rusă a fost, alături de „limba de stat” a Republicii Moldova, un element integrant al comunicării eficiente și al coexistenței armonioase a tuturor grupurilor naționale din țară – moldoveni, ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, romi, polonezi.

„În acest context, jignirile radicalilor împotriva conducerii țării noastre (n.red. Rusia), a poporului din Rusia și a cetățenilor de limbă rusă din Republica Moldova sunt blasfemiatoare și contradictorii”, se menționează în comunicat.

Membrii ambasadei ruse susțin că cei care au reacționat critic la decizia CC, pe care au catalogat-o drept o decizie „rusofobă”, sunt „forțele moldovenești sănătoase”.

Totodată, ambasada rusă sugerează că războiul de pe Nistru ar fi o consecință a „șovinismului” anti-rus de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 ai secolului trecut.

Amintim că joi, 21 ianuarie 2021, magistrații Curții Constituționale (CC) au declarat au anulat Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, aprobată de Parlament în ședința din 3 decembrie 2020.

La scurt timp după pronunțarea deciziei, PSRM a anunțat că intenționează să re-inițieze adoptarea acestei legi.

Legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, promulgată de către președintele în exercițiu, Igor Dodon, prevede, de exemplu, că toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat vor fi traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

Legea a fost aprobată de Parlament, pe fondul protestelor opoziției, în ședința din 3 decembrie 2020.

De menționat că proiectul de modificare a legii a fost înaintat titlu de inițiativă de către deputați ai fracțiunii PSRM, însă aprobat cu susținerea deputaților din Partidul Șor și transfugilor de la Pro Moldova. Proiectul au fost dur criticate de opoziție și experți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X