Biden vrea să prelungească ultimul tratat nuclear cu Rusia, New Start, şi îşi afişează fermitatea

Autor: , in Externe / 22 ianuarie, 2021, 14:45 Etichete: , ,

Joe Biden propune o prelungire cu cinci ani a tratatului-cheie de dezarmare nucleară New START între Washington şi Moscova, care expiră la începutul lui februarie, pe care Donald Trump nu a reuşit să-l prelungească, şi îşi afişează totodată fermitatea împotriva unor „acte antagoniste” ale Rusiei, relatează AFP, citată de News.ro.

„Statele Unite intenţionează o prelungire cu cinci ani a New Start, aşa cum permite tratatul”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la o zi după ce democratul a preluat funcţia de preşedinte, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Preşedintele a spus mereu în mod clar că tratatul New Start este în interesul securităţii Statelor Unite, iar o asemenea prelungire este şi mai necesară în contextul în care relaţiile cu Rusia sunt tensionate, ca acum”, a apreciat ea.

Pentru a arăta că nu este vorba despre un cec în alb, preşedintele Biden le-a cerut, în paralel, serviciilor americane de informaţii „un examen global” al recentului atac cibernetic uriaş – imputat Rusiei – cu privire la eventuale „amestecuri” în ultimele alegeri americane şi cu privire la „folosirea armamentului chimic împotriva liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi”, a precizat Jen Psaki.

Această analiză urmează să se concentreze de asemenea asupra informaţiilor – minimalizate de către fostul preşedinte republican – potrivit cărora Rusia ar fi plătit „prime” unor talibani pentru a ucide militari americani.

„Lucrând împreună cu Rusia în vederea apărării intereselor americane” în domeniul controlului armamentului, „noi lucrăm în acelaşi timp la tragerea Rusiei la răspundere cu privire la acte antagoniste şi necugetate”, a pledat Jen Psaki.

Înainte de a depune jurământul, Joe Biden şi echipa sa au ridicat tonul împotriva Moscovei, dorind să rupă cu ambivalenţa administraţiei Trump – nehotărâtă între o anumită fermitate şi voinţa miliardarului newyorkez de a se apropia de preşedintele rus Vladimir Putin.

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, s-a arătat optimist în privința relaţiilor SUA-Rusia în timpul preşedinţiei lui Joe Biden. Fostul oficial rus despre posibilitatea extinderii Tratatului „START III” – „Au apărut noi tipuri de arme și este în desfășurare o cursă a înarmărilor de înaltă calitate. Între timp, au apărut și alte riscuri”.

Succesor al tratatului „START I”, semnat în 1991 de Mihail Gorbaciov şi George H.W. Bush, Tratatul Noul START menţine arsenalele celor două ţări mult sub nivelul lor din timpul Războiului Rece. În vigoare din 2011, el limitează la 700 numărul de lansatoare nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul de focoase nucleare.

Expirarea apropiată, pe 5 februarie, a tratatului Noul START a fost sursă de tensiuni între Washington şi Moscova, care au dispute cu privire la termenii pentru reînnoirea acestuia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X